czwartek, 02 grudnia 2010
Rogale marcińskie

'To nie tak, jak wygląda. Z rogalami wcale się nie spóźniłam, co innego jeśli chodzi o wpis na blogu. Moje 'Marcinki' królowały na stole dokładnie w dzień tradycyjnego poznańskiego święta, i smakiem dorównywały tym, sprzedawanym na rynku w Poznaniu! Zresztą czegóż innego mogłam się spodziewać po przepisie Dorotus? ;)'

Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie:


- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1 jajko
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)

Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.

Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.

Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

Nadzienie:


- 30 dag białego maku
- 10 dag masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag zblanszowanych migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki


Ponadto:


- jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- posiekane orzeszki lub migdały do posypania

osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę.

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości.

Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

Smacznego :)

wtorek, 23 marca 2010
Rogaliki francuskie z marcepanem i pistacjami

'Powiem wprost: Nie jadłam lepszych rogalików. W moim domu ciasto francuskie znika w ciągu 30 min zazwyczaj, więc z dobrych 25 rogalików ostały się te trzy, specjalnie do zdjęcia. Połączenie warstwowego, pysznego ciasta ze słodkim marcepanem i pistacjami to było to :) Przepis mojego autorstwa i aż się dziwie, że tak dobry..'

Składniki na ok. 18 małych rogaliczków:

- 275 g ciasta francuskiego (użyłam gotowego)

- 300 g masy marcepanowej

- 50 g niesolonych pistacji

Ciasto francuskie rozprostować. Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt o wymiarach takich jak rozwałkowane ciasto francuskie.

Przełożyć marcepan na płat ciasta i pokroić w ok. 18 równych trójkątów jak na rogaliki.

Pistacje zmielić i posypać obficie każdy trójkąt francusko-marcepanowy (zostawić trochę na posypanie lukru). Zwinąć od szerszego końca do środka formując rogaliki.

Rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w nagrzanym do 160 st. C piekarniku przez ok 25 min.

Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika, ostudzić rogaliki.

Na lukier:

- 150 g cukru pudru

- 3 łyżki wody

- 1 łyżka soku cytrynowego

Utrzeć wszystkie składniki na jednolitą masę i polukrować nią ostudzone rogaliki. Wierzch każdego posypać zmielonymi pistacjami.

Smacznego :)