poniedziałek, 02 maja 2011
Sernik z adwokatem i czekoladą

'Nie przepadałam za sernikami. Szczerze powiedziawszy nadal nie przepadam za tymi, które wszyscy pieką - ciężkie, takie zwykłe... Jednak te z przepisów Dorotus są rewelacyjne. Dzisiaj polecam Sernik z adwokatem i czekoladą :)'

Składniki na spód:

- 190 g ciastek digestive z czekoladą

- 60 g masła

Ciastka porkuszyć, zmiksować z masłem. Powinny wyglądać jak mokry piasek. Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia (sernik będzie płynny i może się zdarzyć, że pare kropel będzie się wydostawać dołem). Pokruszone ciastka wyłożyć na spód, lekko docisnąć.

Składniki na masę serową:

- 750 g serka śmietankowego na serniki, zmielonego 2-3 krotnie

- 3 jajka

- 3/4 szkl cukru

- 250 ml likieru jajecznego

- 3 łyżki mąki pszennej

- 150 g posiekanej czekolady

Wszystkie składniki (oprócz czekolady) zmiksować na gładką masę (jajka dodajemy bez oddzielania białka od żółtka). Na końcu dodać kawałki czekolady, wymieszać. Wylać na ciasteczkowy spód.

Sernik piec w temp. 170 st. Cprzez ok. 70 min, aż góra będzie ścięta i sztywna (nie sprawdzamy patyczkiem, będzie on mokry cały czas). Można przykryć od góry folią aluminiową, by pozostał jasny. Ostudzić, włożyć na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować wiórkami z czekolady.

Smacznego ;)

13:26, carmellina , Serniki
Link Komentarze (9) »
środa, 06 października 2010
Sernik cynamonowo - karmelowy

'2 dni wolne. Przewlekłe przeziębienie. Narzekałam na to, że brakuje mi prawdziwej, polskiej jesieni.. Ale gdy ja siedzę w domu, a na dworze jest tak pięknie to nie można tu mówić o delektowaniu się naturą. Wręcz przeciwnie - wolałabym gdyby padało, było pochmurnie i szaro. Wtedy mogłabym skupić się na nauce i w spokoju odsiadywać swoją kwarantannę. A co do sernika, to miałam przeczucie, że będzie pyszny... I był... Przepis Liski White Plate'

Spód:


- 150 g biszkoptów
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 białko
- 50 g miękkiego masła

Wszystkie składniki rozdrabniamy w malakserze. Powstanie gładka masa.

Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Tortownicę owinąć dokłądnie folią aluminiową (zapobiegnie to ewentualnemu wyciekaniu masła ze spodu).
Dno i część brzegu wyłożyć ciastem.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.

Masa;


- 1 kg sera mielonego 
- 120 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżka cynamonu
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 1 puszka masy krówkowej lub kajmakowej (400 g) 

W dużej misce utrzeć ser z cukrem i wanilią. Dodawać po 1 jajku i żółtku, następnie mąkę, cynamon i śmietanę.
Kiedy masa będzie gładka, dodajemy po łyżce masy kajmakowej - ja miksuję tylko tyle, by zachować w masie małe kawałeczki masy kajmakowej.
Masę serową wylewamy na spód, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 150 st C i pieczemy kolejne 1 h 30 lub 40 minut - po 1,5 godzinie należy sprawdzić stopień upieczenia sernika. Jeśli się za bardzo rumieni, przykrywamy wierzch folią aluminiową.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do całkowitego ostudzenia.
Sernik najlepiej zostawić na kilka godzin lub na całą noc, by zupełnie stężał. Wówczas będzie miał odpowiednią konsystencję i idealnie się będzie kroił.

Smacznego :)

środa, 01 września 2010
Sernik krakowski

'Dzisiaj oficjalnie wakacje zostały mi wyrwane siłą. Rozpoczęcie roku 2010/2011, 2c, przyjaciele, znajomi, uśmiechnięte twarze, zmartwione, niepewne, smutne. Co ja mogę powiedzieć o moich uczuciach wobec nadchodzącego roku szkolnego? Na pewno żałuję końca wolności, ale też z optymizmem patrzę w przyszłość. Wydaje mi się, że ten rok będzie lepszy od poprzedniego. Wogóle to plan lekcji mam najlepszy na świecie :D A propo spróbujcie tego sernika... Z przepisu Dorotus :)'

Składniki na kruche ciasto:

- 250 g mąki

- 100 g cukru pudru

- 125 g masła

- 8 g cukru waniliowego

- 1 jajko

Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg twarogu (półtłusty, tłusty)

- 8 jajek

- 100 g miękkiego masła

- 250 g cukru

- 3 łyżki cukru waniliowego

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 100 g rodzynek

- ulubiony aromat

- żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)

Twaróg zemleć. Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Można dodać ulubiony aromat.

Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.

Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.

Przygotować lukier:

- sok z 1 cytryny

- 150 g cukru pudru

- 1 białko

Wycisnać sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać gorącej wody).

Wystudzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski - co jest bardziej pracochłonne, ale będą one lepiej widoczne. (Mi na lukier czasu niestety zabrakło :( )

Smacznego :)

niedziela, 15 sierpnia 2010
Sernik z brzoskwiniami

'Zdecydowanie sernik nr 1. Leciutki jak ptasie mleczko, kremowy. Na pewno nie typowy, ciężki, polski. Będzie miał nie jedną powtórkę, bo pewne zamówienie już się kroi ;) Przepis stąd :)'

Ciasto:

- 1,5 szklanki mąki

- 10 dag margaryny

- 4 łyżki cukru

- 1 łyżka oleju

- 1 jajko

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa:

- 1kg sera mielonego lub gotowego w wiaderku 'do serników'

- 0,5 szklanki oleju

- 0,5 szklanki zimnego mleka

- 200 ml śmietanki 30-36%

- budyń śmietankowy na 0,75 ml mleka

- 3/4 szklanki cukru

- 2 jajka

- 6 żółtek

Jajka i żółtka utrzeć na gładka masę. Dodawać po łyżce zmielonego sera, cały czas miksując. Dodać śmietankę. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z budyniem, dodać do masy serowej. Na końcu dodać olej. Po każdym dodaniu kolejnego składnika chwilę pomiksować.

Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 32/22 cm (jesli będzie się przuklejało do rąk, moczyć je lekko w zimnej wodzie). na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 50 minut.

Pianka:

- 6 białek

- 0,5 szklanki cukru

- wiórki kokosowe do obsypania (ok. pół szklanki)

- puszka brzoskwiń

Kiedy zbliża się koniec czasu ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać cukier, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru misować jeszcze 2-3 minuty. Brzoskwinie pokroić w plasterki.

Wyjąć ciasto z piekarnika, na nie wyłożyć brzoskwinie (ja wyrzucam delikatnie wszystkie na ciasto i rozkładam widelcem). Na to wyłożyc pianę z białek i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.

Po wyłączeniu piekarnika otworzyć drzwiczki i pozostawić na kilka minut ciasto w piekarniku.

Smacznego :)

Tagi: kokos
22:02, carmellina , Serniki
Link Komentarze (4) »
środa, 11 sierpnia 2010
Sernik papieski

'Dzisiaj też na szybko, bo zaraz jadę nad jezioro ;) A nie byłam chyba od początku lipca :D Prace nad szablonem trwają... jeszcze nie jest skończony, więc pewnie dużo zmian wejdzie. Narazie są to tylko eksperymenty. Trochę plamek, kwiatków i wielka ciapa. Chyba trochę za dużo tu tego wszystkiego xD W każdym bądź razie witam Was dzisiaj rewelacyjnym Serniczkiem Papieskim z przepisu Joli - Nasze życie od kuchni:)

Składniki na ciasto kruche:

- 3 szklanki maki tortowej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- niepełna szklanka cukru

- 2 żółtka

- 1 jajo

- 2/3 kostki margaryny

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Dno i brzegi blaszki (25x40 cm) wylepić ciastem (warstwa ciasta będzie bardzo cieniutka).Ciasto podpiec ok. 7 min w temp. 170 stopni. Wystudzić.

Składniki na ser:

- 1 kg sera

- ½ szklanki oleju

- 1 szklanka cukru

- 3 szklanki mleka (dałam dwie)

- 2 jaja

- 4 żółtka

- budyń śmietankowy lub waniliowy

Ser zmielić dwukrotnie. Jaja, żółtka, cukier ubić mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Masę wylać na podpieczone ciasto. Piec ok. 50 min. w 200°C.

Składniki na bezę kokosową:

- 6 białek

- 3/4 szklanki cukru

- 20 dag wiórek kokosowych

Białka ubić z cukrem. Zmieszać z wiórkami kokosowymi, wyłożyć na sernik i piec jeszcze 15-20 min.

Smacznego :)

wtorek, 29 czerwca 2010
Sernik z truskawkami

'Zdecydowanie muszę upiec sobie coś na pocieszenie. Mój całodniowy wypad z przyjaciółmi nad jezioro zakończył się najostrzejszą reakcją alergiczną jaka mnie kiedykolwiek spotkała. Przekrwione oczy, strach przed krwawym łzawieniem, katar, drapanie w gardle, potworne duszności. Zdecydowanie nienawidzę alergii! Tak więc póki mnie alergolog nie odczuli siedzę zamknięta w domu w obawie przed jakimikolwiek pyłkami (a uczulona jestem na każdy rodzaj pylenia :/). Więc potrzebuję czegoś kalorycznego, co mi poprawi humor. Sernik, który przedstawiam jest wg mnie najszybszym sernikiem świata, który zawsze się uda! :) Zrobiłam go może w 15 min, nie licząc pieczenia, a znikł w 2 godziny.. Pyszny ciasteczkowy spód, delikatny jak chmurka ser i pyszne, pieczone truskawki na wierzchu... Zdecydowanie polecam!! Przepis Dorotus - Moje Wypieki'

Składniki na spód:

- 170 g ciastek digestive (na większą formę 220 g)

- 70 g roztopionego masła (100 g)

Ciastka pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek.

Tortownicę o średnicy 20 cm (u mnie 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać.

Składniki na masę serową:

- 500 g twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie (750 g)

- 2 jajka (3 jajka)

- 3 łyżki soku z cytryny (4 łyżki)

- 2/3 szklanki cukru (można dać mniej) (1 szkl)

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (3 łyżki)

- 1 łyżka mąki pszennej (1,5 łyżki)

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 

- 300 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej) (400 g truskawek)

Wszystkie składniki na masę oprócz truskawek zmiksować na gładko (jajka dodajemy w całości, nie ubijamy białek osobno). Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.

Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Tagi: truskawki
12:06, carmellina , Serniki
Link Komentarze (10) »
niedziela, 27 czerwca 2010
Sernik różany

'Imprez czas nastał, a w domu wspomnienia niedawno upieczonych serników. Nigdy nie jadłam sernika różanego, ma on niesamowity aromat, no i konfitura z róży na dnie smakuje wybornie. Jedynie kolor pozostawił mi trochę do życzenia, ponieważ był szarawy. Za to smak wynagrodził wszystko ;) Zdjęcia niestety byle jakie, ponieważ uległam presji czekających na ciasto gości. Przepis Ani z Addio Pomidory'

Składniki na spód:

- 200 g mąki

- 80 g cukru

- 1 jajko

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 90 g tłuszczu, pół na pół masło i smalec (dałam samo masło)

- ½ łyżki aromatu różanego

Zagniatamy wszystkie składniki na spód.  Natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą foremkę o średnicy 28 cm. 
Rozwałkowujemy i wykładamy ciasto na dnie foremki. 
Podpiekamy w nagrzanym do 180° piekarniku przez 15 minut.

Składniki na masę serową:

- 900 g twarogu na sernik

- 6 jajek

- 180 g cukru

- 4 łyżki mąki ziemniaczanej

- 40 g roztopionego masła

- 2 łyżki aromatu różanego

- 3 łyżki śmietany

- 1 łyżka konfitury różanej wg uznania


Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem i aromatem różanym na puszystą masę.
W osobnej misce łączymy twaróg, mąkę, roztopione i przestudzone masło oraz śmietanę. Mieszając mikserem na wolniejszych obrotach dodajemy stopniowo masę serową do ubitych żółtek.
Ubijamy białka na sztywno.
Delikatnie łączymy pianę z białek z masą, mieszając drewnianą łyżką.
Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 1 godzinę. 30 minut w 200°, następnie zmniejszamy temperaturę do 160°. Studzimy w uchylonym lekko piekarniku.

Smacznego :)

Tagi: dżem róża
15:05, carmellina , Serniki
Link Komentarze (3) »
piątek, 11 czerwca 2010
Torcik serowy tiramisu z truskawkami

'Tym jakże miłym akcentem rozpoczynam sezon na truskawki, których kilogram został zjedzony podczas robienia samego torciku ;) Jeśli chodzi o sam 'wypiek', to był on strzałem w dziesiątke! Połączenie chudego twarożku, mascarpone, truskawek i biszkoptów stworzyło doskonały torcik serowy na zimno, który urozmaicił skromne przyjęcie urodzinowe mojej siostry. Fakt, że zniknął on w ciągu jednego dnia również mówi sam za siebie...'

Składniki na spód:

- 200 g masła (u mnie starczyło ok. 100)

- 24 podłużne biszkopty

Masło roztopić. 24 biszkopty rozgnieść wałkiem, a następnie zagnieść z masłem. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć na niego masę biszkoptową. Chłodzić 15 min.

Składniki na masę serową:

- 500 g truskawek

- 500 g chudego twarogu (zmielonego 3-krotnie)

- 7 łyżeczek żelatyny

- 500 g mascarpone

- 120 g cukru

- 2 op. cukru waniliowego (32 g)

- 200 g śmietany kremówki 30%

- 20 podłużnych biszkoptów

- kakao do posypania

Truskawki umyć, 8 szt. odłożyć, a resztę oczyścić z szypułek.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.

6 biszkoptów pokroić na małe kawałki.

Serek mascarpone utrzeć ze zmielonym twarożkiem, cukrem i 1 op. cukru waniliowego.

Żelatynę rozpuścić, następnie wymieszać z 2 łyżkami kremu i dodać do reszty masy serowej. Schłodzić.

Kremówkę ubić z 1 op. cukru waniliowego, dodać wraz z biszkoptami do tężejącej masy serowej. Na spodzie ciasta ułożyć truskawki szpicami do góry. Na wierzch wyłożyć krem. Chłodzić ok 3 h.

Z ciasta zdjąć obręcz tortownicy. 14 biszkoptów przełamać na pół i ułożyć równo wokół brzegów torciku, lekko docisnąć. Wierzch tortu posypać kakao lub kawą rozpuszczalną.

Pozostałe truskawki przekroić na pół i udekorować nimi tort.

Smacznego ;)

sobota, 24 kwietnia 2010
Sernik polski

'Sernik z przepisu siostry mojej Babci, która jest zdecydowanie weteranką pieczenia. Na niej się wzoruję i od niej mam odziedziczyć 40-to letni zeszyt z przepisami, na który nieubłaganie czekam :) '

Składniki na spód:

- 100 g masła

- 2 jajka

- 1 szkl. mąki

- 1/2 szkl. cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować. Dużą, standardową blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę. Piec ok. 10-15 min. w nagrzanym do 170 st. C piekarniku. Po tym czasie wyjąć.

Masa serowa:

- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu jak na serniki

- 8 żółtek

- 8 białek

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 500 ml śmietany kremówki

- 1 1/2 szkl. cukru pudru

- 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy lub aromatu pomarańczowego

Żółtka utrzeć z cukrem na biały krem (ok. 10 min), dodać porcjami ser, miksując do każdym dodaniu, następnie wlać śmietankę, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1/2 szkl. cukru pudru. Białka ubić na sztywno z 1 szkl. cukru pudru i dodać ostrożnie do masy serowej.

Całość wylać na przygotowany spód i piec ok. 40 min w 170 st. C.

Po upieczeniu ostudzić sernik w formie.

Wierzch:

- 150 g cukru pudru

- 4 łyżki wody

- 2 łyżki soku cytrynowego

- dowolne bakalie

Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem cytrynowym na lukier, którym posmarować delikatnie sernik. Posypać bakaliami.

Smacznego :)

środa, 14 kwietnia 2010
Sernik czekoladowo-waniliowy

'Wzięło mnie na upieczenie sernika, ale co innego można przygotować mając 10 kg prawdziwego polskiego twarogu? Pewnie teraz trochę tych serowych wypieków powstanie... W smaku rewelacja, bardzo delikatny, kremowy, rozpływa się w ustach... :)'

Składniki na spód:

- 300 g pokruszonych czekoladowych ciastek

- 6 łyżek masła

Pokruszone ciastka połączyć z masłem. Tortownicę (24 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ją przygotowanym spodem i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 10 min. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

Składniki na masę:

- 350 g czekolady (dałam 200 g gorzkiej i 150 mlecznej)

- 4 łyżki masła

- 1 łyżka gorzkiego kakao

- 850 g 3-krotnie zmielonego twarogu (jak na serniki)

- 1 szkl. cukru

- 4 jajka

- 1 1/2 szkl. kwaśnej śmietany

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- szczypta soli

- 1 budyń waniliowy

Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Kiedy masa będzie gładka zdjąć ją z ognia i dodać łyżkę kakao. Wymieszać dobrze.

W osobnej misce utrzeć ser z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Kolejno dodawać jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać śmietanę, wanilię, proszek budyniowy i szczyptę soli. Zmiksować całość.

Od masy odlać ok. 250 ml. Do reszty dodać rozpuszczoną z masłem i kakaem czekoladę. Wymieszać.

Na upieczony spód wylać najpierw masę ciemną, następnie na ciemną jasną i widelcem porobić 'esy-floresy'. Tortownicę z sernikiem przykryć papierem do pieczenia, by wierzch się nie spiekł za bardzo i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec 1 godzinę aż wierzch będzie upieczony, a środek luźny, 'pływający' (nie pieczemy do suchego patyczka!).

Po upieczeniu wyjmujemy sernik ostrożnie, odkrywamy papier i odstawiamy ciasto do ostygnięcia w temp. pokojowej. Gdy będzie ochłodzony, wstawić do lodówki na min. 4 h, a najlepiej całą noc.

Smacznego :)

 
1 , 2