wtorek, 07 grudnia 2010
Tort czekoladowy z migdałami

'Oj Dorotusiowo u mnie ostatnimi czasy, aleco chce upiec, to Dorotus to już zrobiła, więc dlaczego by nie skorzystać z jej przepisu? :) SeventhHeaven oddaje ciągły hołd Moim Wypiekom, ale nie o tym dzisiaj :). Torcik wybrała sobie moja siostra na swoje 9-te urodziny. Wszystkie z masami odpadły w przed biegach. Został tylko ten, podobny do tego, ale z orzechami laskowymi i jeszcze jeden... też podobny. Gusta gustami, a mała siostra uwielbia czekoladowe wypieki, więc taki właśnie torcik został podany gościom i mile wszystkich zaskoczył, pomimo baaardzo czekoladowej, ciężkiej struktury.'

Składniki:


- 160 g gorzkiej czekolady, z grubsza połamanej

- 160 g masła

- 5 jajek (osobno białka i żółtka)

- 130 g drobnego cukru

- 125 g zmielonych migdałów

- 50 g płatków migdałowych, przyrumienionych na patelni i posiekanych

- 35 g startej gorzkiej czekolady

- migdały - do dekoracji (u mnie płatki migdałowe)


Polewa czekoladowa:

- 100 g gorzkiej czekolady

- 60 g masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółtka ubić z cukrem do białości. Połączyć z przestudzoną czekoladą, zmielonymi migdałami, posiekanymi migdałami i startą czekoladą. Białka ubić na sztywno. Połączyć je z resztą ciasta.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 45 minut. Przestudzić 15 minut przed wyjęciem z tortownicy. Wyjąć z tortownicy i położyć do góry dnem.

Udekorować czekoladą rozpuszczoną z masłem w kąpieli wodnej i migdałami w całości.

Smacznego :)

10:39, carmellina , Torty
Link Komentarze (3) »
sobota, 06 listopada 2010
Tort Tiramisu

'Myślę, że większość z Was zna już ten przepis, który zaczerpnęłam od niezawodnej Dorotus :) Muszę powiedzieć, że za tortami specjalnie nie przepadałam, tak samo jak moja rodzina, ale od kiedy przepisy na nie czerpię z Moich Wypieków, wręcz jestem błagana o upieczenie któregoś z tych 'wspaniałych wypieków'. Naprawdę nigdy nie zawodzą i jedno jest pewne - przez następne 2 lata będę piekła tylko torty Dorotus :) Ten był pieczony na urodziny mamy mojego chłopaka i cóż... zrobił furorę.. :) '

Składniki na biszkopt:


- 4 jajka
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- 33 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Do nasączenia blatów:


- 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
- 80 ml likieru kawowego

Wymieszać.

Składniki na masę:


- 750 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią*

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać (ja wymieszałam krótko mikserem).

Ponadto:
100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach

Wykonanie tortu:

Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.

Smacznego :)

* jeśli nie posiadacie cukru z wanilią można oprócz cukru dodać 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

23:23, carmellina , Torty
Link Komentarze (8) »
niedziela, 10 października 2010
Torcik bezowy z orzechami laskowymi i czekoladą

'Więc 7 października miała miejsce bardzo ważna dla mnie uroczystość. Chodzi o urodziny mojego ukochanego (:*), który ostatnio gustował w bezach z orzechami, więc ten Torcik autorstwa Dorotus Moje Wypieki był idealnym zwieńczeniem skromnego dnia. Zniknął właściwie od razu, a pochwałom nie było końca. Szczerze? Najlepszy tort jaki w życiu jadłam i najprostszy...'

Składniki na 4 blaty bezowe*:


- 6 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka drobnego cukru
- 3/4 szklanki zmielonych, podpieczonych orzechów laskowych (bez skórki)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 130 g gorzkiej czekolady

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo, powoli, dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać łyżeczkę skrobi, następnie orzechy laskowe i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Płaskie 2 duże formy (o wymiarach piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z form narysować 2 okręgi o wymiarach 20 cm (w sumie powinniśmy otrzymać 4 blaty bezowe). Masę bezową podzielić na 4 części, wyłożyć równo do narysowanych okręgów.

Piec około 50 minut w temperaturze 140ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Płynną posmarować równo blaty bezowe, odłożyć do zastygnięcia (można na chwilę włożyć blaty do lodówki - czekolada na nich zastygnie natychmiast).

Krem z wiórkami czekolady:


- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
- nasionka z 1 laski wanilii
- 3 - 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 50 g startej na dużych oczkach gorzkiej czekolady

Śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać.** Dodawać partiami serek mascarpone i wymieszać dokładnie łyżką. Dodać ekstrakt, startą czekoladę i wymieszać. Podzielić na 4 części. Każdą z nich posmarować grubą warstwą na 4 blatach bezowych.

Złożyć tort, układając blaty na sobie. Udekorować posiekanymi orzechami laskowymi i startą gorzką czekoladą. Na kilka godzin tort włożyć do lodówki. Kroić nożem z piłką.

Do dekoracji:


- 1/4 szklanki posiekanych podpieczonych orzechów laskowych (bez skórki)
- 2 - 4 kostki startej gorzkiej czekolady

Smacznego :)

* jesli posiadacie 2 duże blachy piekarnikowe możecie piec 4 blaty bezowe na raz, po 2 na każdej blaszce; jeśli nie - lepiej podzielić przepis na pół i przygotować oddzielnie - beza nie może czekać, aż poprzednia się upiecze

** nie ubijać kremówki zbyt długo, może się z niej oddzielić masło

21:46, carmellina , Torty
Link Komentarze (10) »
sobota, 28 sierpnia 2010
Tort karmelowy

'Tort był pieczony trochę dawniej, ponieważ moje urodziny miały miejsce dokładnie 17-tego sierpnia :) Gościł on więc na moim imprezowym stole. Cóż, według mnie jest to jeden z najlepszych tortów jakie jadłam. Bo połączenie czekoladowego biszkoptu genueńskiego, nasączonego likierem karmelowo-waniliowym z masą krówkową i bitą śmietaną z wykończeniem migdałowym było rewelacyjne :). Serdecznie polecam. Z przepisu Dziuni z CinCin :)'

Składniki na biszkopt genueński:

- 4 jajka
- 80 g czyli ok. 1/2 szklanki mąki tortowej
- 100 g czyli ok. 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku
- 100 g czekolady gorzkiej
- szczypta soli

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Białka ubić z solą, pod koniec ubijania dodając cukier puder, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. Do piany dodać żółtka, wymieszać. Przesianą mąkę z proszkiem wsypać do piany i mieszać delikatnie dużą łyżką. Na koniec dodać czekoladę i raz jeszcze wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 170*C, następnie 10 minut w 180*C i ostatnie 10 minut w 200*C. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło dostatecznie, jeśli nie, to dopiekać jeszcze ok. 5 minut w 180*C.

Przełożenie:

- puszka gotowej masy krówkowej
- 1/4 l czyli szklanka śmietany 30%
- 1 śmietan-fix plus łyżeczka cukru
- 75 g płatków migdałowych
- łyżka płaska cukru pudru przesianego
- likier karmelowy do nasączenia lub amaretto


Śmietanę ubić ze śmietan-fixem wymieszanym z łyzeczką cukru.
Spód przekroić na pół. Nasączyć likierem w ilości dowolnej czyli ok. 4 łyżki na blat. Wyłożyć pół masy krówkowej, rozsmarować równomiernie. Wyłożyć pół śmietany i nakryć drugim blatem, nasączyć go i ponownie posmarować masą krówkową, a następnie resztą śmietany, rozsmarowując ją po wierzchu i bokach. Migdały uprażyć i posypać nimi wierzch tortu. Całość schłodzić i kroić po schłodzeniu.

Smacznego :)

poniedziałek, 01 marca 2010
Tort orzechowo-karmelowy

"To właściwie 2 tort w moim życiu, muszę stwierdzić, że chyba idzie mi co raz lepiej :D Co prawda torcik idealnie nie wygląda, ale smakował wszystkim bez wyjątku! Dzięki temu tortowi kilku facetów mało nie pobiło się o to, czyją będę synową.. No cóż, jeśli chodzi o mnie to żadnego.. ;)"

Biszkopt cynamonowo-orzechowy:

- 6 jajek

- 150 g cukru

- 200 g mąki

- 100 g orzechów włoskich

- 1 łyżeczka cynamonu

- pół opakowania proszku do pieczenia

- 50 ml oleju

Jajka utrzeć z cukrem na biały, puszysty krem. Zmielić orzechy. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i zmielonymi orzechami włoskimi. Ostrożnie dodać do utartych jajek. Wlać olej, zmiksować całość.

Tortownicę (u mnie 26 cm średnicy) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec 45 min.

Biszkopt kakaowy:

- 4 jajka

- 150 g cukru

- 60 g mąki

- 1 łyzeczka proszku do pieczenia

- 30 g mąki ziemniaczanej

- 3 łyżki kakao

- 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z 4 łyżkami wody. Pod koniec ubijania wsypać cukier cały czas ubijając.

Rozkłócić żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną, zmielonymi orzechami laskowymi i kakao. Dodać do żółtek, wymieszać, a następnie dodać pianę i znowu wymieszać.

Piekarnik rogrzać do 180 st. C i piec 30 min.

(Tortownica 26 u mnie)

Krem karmelowo-orzechowy:

- 450 ml mleka

- 1 opakowanie budyniu karmelowego

- 150 g cukru

- 150 g zmielonych orzechów laskowych

- 400 g masła

Proszek budyniowy wymieszać z 80 ml mleka. Do reszty mleka wsypać 100 g cukru i zagotować. Dodac mleko z budyniem i wymieszać.

Pozostały cukier wymieszać z niewielką ilością wody, skarmelizować na patelni, uważając żeby nie przypalić. Orzechy laskowe uprażyć ok. 4 min na patelni. Karmel zmiksować bardzo ostrożnie z budyniem i przestudzić.

Do przestudzonego kremu dodać miękkie masło i orzeszki. Dobrze wymieszać.

Poncz:

- 100 ml likieru kawowego

- 100 ml wody

Upieczony biszkopt cynamonowy przekroić w poprzek na 2 blaty. Z biszkoptu kakaowego odciąć górę, tak, żeby powastał jeden równy blat.

Blaty nasączyć ponczem, przełożyć kremem. Wierzch i boki tortu udekorować kremem oraz krokantem z orzechów laskowych.

Smacznego :)

P.S. Zabrakło mi kremu na kleksy do ozdoby, więc zrobiłam karmelową bitą śmietanę. Ozdobiłam również karmelizowanymi orzechami włoskimi i zastygniętym paćkowym karmelem na środku :) Na ostatnim zdjęciu ostatni kawałek tortu - siłą wyrwałam go siostrze na zdjęcie xD