sobota, 18 grudnia 2010
Muffiny snikersowe z krówkami

'Święta tuż tuż... Półrocze w szkole zakończone 10 grudnia. Czy to tylko moja szkoła tak wcześnie kończy? ;) Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, snikersowo-krówkowe, lecz wcale nie za słodkie muffiny z tego przepisu ;)'

Składniki mokre:

- 2 jajka

- 1 szklana mleka

- 0,5 szklanki oleju

Składniki suche:

- 2 szklanki mąki

- 0,5 szklanki cukru

- 0,5 szklanki kakao z wiatrakiem

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 snikersy

- 12 kruchych krówek

Składniki mokre wymieszać razem w jednej misce. Do drugiej wsypać mąkę, kakao, proszek i cukier. Zamieszać.

Krówki i snikersy pokroić w grubą kostkę. Dodać do składników suchych i razem przemieszać.

Wsypać wszystko do miski ze składnikami mokrymi. Całość razem zamieszać. Nakładać gotowe ciasto do foremek.

Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk. Piec ok. 20 minut w temp. 1800C.

Smacznego!

poniedziałek, 06 grudnia 2010
Muffiny piernikowe z czekoladą

'No to mamy mikołajki :) Lubię ten stan niepewności, niezdecydowania, który zawsze mi towarzyszy przed jakimś wydarzeniem. Najsilniejszy jest jednak zawsze przed świętami, a zaczyna się dokładnie 1 grudnia ;) Co upiec na święta?! Aż mi głowa pęka od pomysłów ;D Co do jednego jestem pewna - Piernik Staropolski, który już od października stoi w spiżarni ;). Muffiny z przepisu Dorotus - pyszne!'

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- pół szklanki ciemnego brązowego cukru

- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika

- szczypta soli

- 50 ml oleju

- pół szklanki maślanki

- pół szklanki mleka

- pół szklanki miodu

- 1 jajko

- 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady

- 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)

W średniej wielkości naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko.

Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową, ozdobić.

Smacznego :)

poniedziałek, 29 listopada 2010
Muffiny jabłkowo-marchewkowo-bakaliowe

'Muffinki z cyklu Piecz zdrowo ;) I choć wyglądają bardzo skromnie, to zasmakują nawet najbardziej wybrednym podniebieniom, gdyż ich wnętrze jest niezwykle bogate. Chyba jeszcze nigdy wcześniej nie piekłam tak pełnych wszystkiego, a przy tych zdrowych muffinek. Lekko korzenne. Zdecydowanie polecam!'

 

Składniki:

- 3/4 szkl. mąki pszennej

- 1 1/4 szkl. mąki razowej

- 1/4 szkl. otrębów pszennych

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- szczypta soli

- 1 łyżeczka cynamonu

- 2/3 szkl. cukru trzcinowego

- 2 jajka

- 1 1/2 szkl. jogurtu naturalnego

- 60 g roztopionego masła

- 1 1/4 szkl. startego jabłka (1 duże)

- 1 1/4 szkl. startej marchwi (2 średnie)

- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich

- 1/2 szkl. rodzynek

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

W jednej misce wymieszać składniki suche: mąki, otręby, sól, proszek, sodę, cukier i cynamon.

W drugiej misce utrzeć jajko z jogurtem i masłem.

Połączyć zawartości obu misek, a następnie dodać marchew, jabłka, rodzynki, orzechy i wymieszać do połączenia się składników.

Foremki do muffinów napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok. 20-25 min.

Smacznego :)

niedziela, 31 października 2010
Muffiny cukiniowo-czekoladowe

'Podoba mi się obca tradycja Halloween. Ostatnio w kościele spotkałam się z potępieniem tego święta przez duchownych, co obie z mamą przyjęłyśmy negatywnie. Bo przecież większość tradycji wigilijnych, takich jak np. choinka, albo nawet wielkanoc nie są typowo słowiańskimi świętami, a jednak nie są tak potępiane. Zresztą wchodzi nowe pokolenie, nowe tradycje są przyjmowane, świat robi się jednolity, więc to tylko kwestia czasu na przyjęcie się obcych obyczajów, idźmy z duchem czasu :) Odbiegając od tematów czysto świątecznych chciałabym zaproponować Wam dzisiaj Muffiny cukiniowo-czekoladowe, które spotkały się z niezwykłym entuzjazmem moich najbliższych. Mocno korzenne i czekoladowe, z kawałkami cukinii... Były po prostu rewelacyjne! Gorąco polecam :)'

Składniki:

- 1 1/2 szkl mąki pszennej

- 2 łyżki gorzkiego kakao

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki soli

- 3/4 + 2 łyżki cukru

- 3/4 szkl oleju roślinnego

- 1 duże jajko

- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

- 1 szkl startej na tarce cukinii

- 100 g posiekanej grubo czekolady (gorzka lub mleczna)

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

W jednej misce połączyć suche składniki.

W drugiej utrzeć razem cukier, olej, jajko i wanilię (ok. 2 min).

Połączyć zawartości obu misek, a następnie dodać do masy cukinię i czekoladę. Krótko, niedbale wymieszać.

Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełniać do 3/4 wysokości.*

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min.

Smacznego :)

*Jeśli posiadacie silionowe foremki na muffiny to nie trzeba wykładać papilotkami :)

piątek, 29 października 2010
Muffiny Czekoladowo - Kokosowe

'Intensywnie kakaowo-czekoladowe muffiny z delikatnym aromatem kokosa. Pięknie wyrastają i rewelacyjnie smakują. Ci, którzy zbytnio za gorzkim kakaem w dużych ilościach nie przepadają, powinni zrezygnować. Chociaż kto wie, czy by nie zmienili zdania? :)'

Składniki:

- 1 1/4 szkl. mąki tortowej

- 3/4 szkl. gorzkiego kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/2 szkl kwaśnej śmietany (najlepiej 12 %)

- 160 ml mleka kokosowego (może być light)

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

- 1 łyżeczka ekstraktu z kokosa (opcjonalnie)

- 113 g miękkiego masła

- 1 szkl cukru

- 1 duże jajko

- 1/2 szkl wiórków kokosowych + na posypanie

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C.

Do miski przesiać sypkie składniki i wymieszać.

W drugiej, większej misce utrzeć masło z cukrem na puszysty krem, następnie dodać cukier i jajko. Dobrze zmiksować.

Zawartość pierwszej miski połączyć z zawartością drugiej (sypkie do masy maślanej).

W najmniejszej miseczke połączyć mleko kokosowe, śmietanę i ekstrakt, dodać do masy muffinowej razem z wiórkami kokosowymi.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami* i napełniać masą do 3/4 wysokości. Posypywać obficie kokosem i piec przez ok. 20 min.

Smacznego

* jeśli macie silikonowe foremki, po prostu napełniać masą, bez użycia papilotek

poniedziałek, 04 października 2010
Muffiny z nutellą

'Najlepsze muffinki jakie jadłam - serio. Chłopcom też bardzo posmakowały ;) Przepis Dorotus Moje Wypieki'

Składniki na 12 babeczek:


- 140 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (dałam trochę mniej)
- 3 jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- nutella (około pół szklanki)

Masło utrzeć (można mikserem) na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, dalej ucierając. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem zrobić esy-floresy.

Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka, pamiętając, że nutella zawsze będzie powodować, że patyczek będzie mokry, nie może być na nim natomiast mokrego ciasta). Wystudzić na kratce.

Smacznego :)

wtorek, 28 września 2010
Muffiny Apple Pie

'Na dworze zimno, deszczowo, nieprzyjemnie. Zmokłam dzisiaj i nikt mi nie wierzy, że widziałam już śnieg z deszczem! Za to można się zawsze pocieszyć tymi muffinkami ;) Bo nie ma nic lepszego niż ciepłe Apple Pie w deszczowy dzień. A kto powiedział, że Apple Pie nie może być w wersji muffinek? Ktokolwiek to był, mylił się i to bardzo. A przepis dodatkowo wchodzi w akcję Dzień Jabłka :D'

Składniki na muffinki:

- 250 g masła

- 275 g cukru kryształu

- 4 jajka

- 335 g mąki pszennej

- 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 240 ml mleka

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Następnie kolejno dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu.

Do masy wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i ucierać. Na koniec wlać mleko i mieszać do połączenia się składników.

Składniki na karmelizowane jabłka:

- 42 g masła

- 73 g cukru

- 3 duże jabłka

Jabłka obrać, oczyścić i pokroić na nieduże cząstki.

Masło i cukier umieścić w niewielkim garnuszku i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Do masła dodać jabłka i gotować ok. 10 min do ich skarmelizowania.

Foremki do muffinek napełnić do 1/2 wysokości ciastem, na to wyłożyć trochę skarmelizowanych jabłek i zalać niewielką ilością ciasta.

Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 20 min.

Smacznego :)

piątek, 24 września 2010
Muffiny z mleczną czekoladą

'Muffinki do szkoły muszą być. A żeby było ciekawiej to nie zawsze te same, tylko co raz to inne. Pomysłów jeszcze mam mnóstwo, więc tak szybko się nie znudzą ani mi, ani mojemu chłopakowi, ani mojemu małemu muffinkowemu potworowi - siostra ;). Bardzo gorąco polecam te muffiny, bo ich prostota jest niebywała, a smak jeszcze bardziej niebywalszy :)'

Składniki:

- 250 g czekolady pełnomlecznej

- 100 g masła

- 100 g gęstej śmietany

- 1 jajko

- 200 ml mleka

- 250 g mąki pszennej

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżeczki gorzkiego kakao

- 50 g brązowego cukru

- szczypta soli

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C (z termoobiegiem 160 st.).

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej*, następnie dodać do niego 150 g czekolady i podgrzewać do jej rozpuszczenia.

Śmietanę dobrze rozbełtać z jajkiem i mlekiem. Pozostałą czekoladę grubo posiekać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać ostrożnie lekko schłodzone masło czekoladowe, następnie rozbełtane jajko z mlekiem i śmietaną. Wymieszać do połączenia się składników, a na koniec dodać posiekaną czekoladę.

Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek muffinkowych i piec ok. 25 min.

Smacznego :)

piątek, 25 czerwca 2010
Tartaletki budyniowe z truskawkami

'Nadrabiania zaległości ciąg dalszy, tym razem Tartaletki. A nawiasem to właśnie zakończyłam pierwszy rok nauki w liceum :P Teraz czeka mnie błogi czas lenistwa podczas tegorocznych wakacji ;) Chociaż bardziej cieszyłabym się na następne...'

Składniki na spód:

- 250 g mąki

- 75 g cukru

- szczypta soli

- 1 jajko

- 125 g masła

Mąkę posiekać nożem z miękkim masłem. Następnie dodać cukier, sól i jajko. Zagnieść całość na gładkie ciasto, które następnie owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm.

Foremki na tartaletki wysmarować tłuszczem.

Z ciasta wykrawać krążki o średnicy nieco większej od średnic foremek.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Foremki wyłożyć ciastem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 10 min, aż będą zrumienione.

Ostudzić przez ok. 10 min, a następnie wyciągnąć muszelki z foremek.

Składniki na nadzienie:

- 1 op. budyniu waniliowego na 1/2 l mleka

- 400 ml mleka

- 500 g truskawek

- 1 op. galaretki truskawkowej

Truskawki pokroić na małe kawałki.

Budyń wymieszać z 50 g cukru i 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać budyń i, mieszając gotować jeszcze ok. minuty.

Muszelki z kruchego ciasta napełniać budyniem.

Galaretkę wymieszać z 1/4 l wody. Mieszając, zagotować.

Na budyniu poukładać cząstki truskawek i zalać ostrożnie galaretką, najlepiej robić to łyżeczką.

Odstawić do zastygnięcia galaretki.

Smacznego :)

niedziela, 13 czerwca 2010
Muffiny z Kinder Bueno

'Na muffinki zawsze sie znajdzie czas - ostatnio chyba zaczęłam żyć według tej reguły ;) No i moi bliscy chyba też.. Zazwyczaj tego rodzaju wypiek zostaje zjedzony w ciągu jednego dnia, i bardzo dobrze, bo mam wtedy pretekst do wykonania kolejnych... ;) Przepis Liski z White Plate'

Składniki na 12 szt:

- 12 pojedyńczych kostek Kinder bueno (to 1,5 opakowania)
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g drobnego cukru (brązowego lub cukru pudru)
- szczypta soli
- cukier waniliowy lub 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
- 70 g czekolady pokrojonej na małe kawałeczki (ja użyłam po 70 g czekolady mlecznej i 70 g białej z suszonymi truskawkami)
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 110 g śmietany 30% lub jogurtu

Piekarnik nagrzać do 175 st C.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku. Kiedy wszystko się połączy, wsypać mąkę. Dodać wanilię i śmietanę. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę i wiśnie. Wymieszać łyżką, nie miksować.

Formę do mufinków wyłożyć papierowymi papilotkami lub posmarować masłem. Do każdego dołka nakładać masę do max 3/4 wysokości. W każdy dołek włożyć kostkę Kinder Bueno, mocno wpychając ją w ciasto.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 25-30 minut.

Smacznego ;)


 
1 , 2