poniedziałek, 11 października 2010
Batoniki owsiane z lawendą

'Idealne jako nietucząca przekąska, na śniadanie, na małego głoda i kiedy kto kto chce :) Ani grama sacharozy, ani grama mąki pszennej, ani grama tłuszczu. Niezbyt słodkie, o intensywnym, lawendowym aromacie. Mi smakowały bardzooo, mojemu chłopakowi niespecjalnie, ale on z kategorii tych "muffinowych i ciastowych".'

Składniki:

- 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej

- 3/4 szkl płatków owsianych

- 1/3 szkl posiekanych migdałów

- 1 łyżeczka suszonej lawendy

- 1 jajko

- 1/4 szkl jogurtu naturalnego

- 1/4 szkl miodu

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W jednej misce wymieszać płatki, mąkę, migdały i lawendę.

W mniejszej miseczce umieścić jajko, jogurt, miód i ekstrakt waniliowy. Zmiksować.

Płynne składniki przelać do sypkich i zagnieść na ciasto.

Ciasto przełożyć na papier do pieczenia, wyrównać i pokroić na kwadraty lub prostokąty wg uznania. Piec ok. 12 min w 170 st. C. (Nie radzę dłuższego pieczenia, gdyż zrobią się twarde jak kamień).

Smacznego :)

niedziela, 09 maja 2010
Krajanka owsiankowa

'Najwyższy czas wziać się za płatki owsiane, których w domu zalegało naprawdę dużo.. Krajanka rzeczywiście w smaku przypomina owsiankę, nie jest za słodka, ale za to sycąca i zdrowa :) Zastanawiałam się jak wyjdzie bez nawet grama mąki, ale trzyma się bardzo ładnie i dobrze kroi (po ostygnięciu). Przepis na zmodyfikowany stąd'

Składniki:

- 2,5 szkl. płatków owsianych

- 3 1/3 szkl. mleka

- 1/3 szkl. brązowego cukru trzcinowego

- 1/2 szkl. posiekanych suszonych śliwek (lub rodzynek)

- 1/2 szkl. posiekanych suszonych moreli

- 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich

- 2 jajka

- szczypta soli

- 1 cukier waniliowy (16 g)

- garść nasion słonecznika

Płatki przesypać do miski, dodać sól, brązowy cukier i cukier waniliowy, zalać ciepłym mlekiem, odstawić na ok. 15-20 minut. Bakalie sparzyć wrzątkiem, morele i śliwki pokroić w kostkę, razem z orzechami i słonecznikiem dodać do płatków. Dodać roztrzepane jajka, całość dokładnie wymieszać. Masę przelać na wysmarowaną masłem małą blaszkę, płatki równomiernie rozprowadzić na powierzchni blachy. Piec w temp. 170 stopni przez ok 40 minut,A dokładniej tyle, aż wierzch będzie ladnie zrumieniony.

Smacznego :)

wtorek, 06 kwietnia 2010
Mazurek malibu

'Świątecznych podsumowań ciąg dalszy. Tym razem prezentuję Mazurka malibu, który (choć może nie do końca tradycyjny, ale moje Święta obfitowały w niekonwencjonalne metody) zagościł na naszym wielkanocnym stole. Nazwa ciekawa, kolor i smak też, a wszystko łączy się w niepowtarzalnego mazurka :)'

Składniki na piaskowy spód:

- 150 g mąki pszennej

- 100 g mąki ziemniaczanej

- 100 g cukru

- 120 g masła

- 2 jajka

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę pszenną wymieszać razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiać. Tłuszcz roztopić. Jajka utrzeć z cukrem do białości (ok. 10 min), dodawać stopniowo mąkę i gorący tłuszcz.

Formę (30x40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 20 min w temp. 180 st. C.

Masa malibu:

- 4 białka

- 150 g wiórków kokosowych (u mnie z malibu)

- 100 g cukru pudru

- 100 ml malibu

Z białek ubić pianę, dodać cukier puder i ubijać 10 min. Następnie dodac wiórki kokosowe i likier. Masę przełożyć na upieczony spód i piec jeszcze 15 min w tej samej temperaturze.

Lukier:

- 150 g cukru pudru

- 1 białko

- trochę barwnika niebieskiego

- 3 łyżki wiórków kokosowych

Białko utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodać barwnik i wiórki, wymieszać wszystko na jednolitą masę.

Masę kokosową posmarować lukrem i dowolnie przybrać.

Smacznego :)

14:45, carmellina , Krajanki
Link Komentarze (3) »
sobota, 13 marca 2010
Ciągnąca potrójnie karmelowa krajanka

'Taka niby nieporadna, a w smaku rewelacja.. Niechlubnie zjadłam 5 kawałków.. (były małe, tym się usprawiedliwiam, no i potem poszłam biegać :D) Musiałam przygotować coś bardzo szybkiego, bo nagle w domu znalazło się 20 osób.. Siostra coś organizowała, więc wzięłam to co miałam, przepis z 'The Australian Women's Weekly' no i wyszły mega karmelowe batoniko-ciasteczka ;) Wogóle to posadziłam lawendę! :D'

Składniki:

- 75 g miękkiego masła

- 1/2 szkl. brązowego cukru

- 1/2 szkl. cukru kryształu

- 3 białka

- 1/2 szkl. golden syrupu

- 1 1/2 szkl. mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Małą kwadratową foremkę (20 cm x 20cm) wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia.

W misce umieścić masło i oba rodzaje cukru i ucierać na jednolitą masę. Dodać golden syrop i białka i dobrze zmiksować.

Do maślano cukrowej masy przesiać mąke z proszkiem do pieczenia i mieszać do połączenia się składników.

Przelać masę na wcześniej przygotowaną foremkę i włożyć do piekarnika na ok. 30 min, aż masa będzie miała intensywny karmelowy kolor (całość będzie się mocno karmelizowała i o to chodzi).

Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ochłodzić i dopiero po ochłodzeniu pokroić na nieduże kawałki (moje kroiłam jeszcze ciepłe ze względu na pośpiech i niestety ulegały częściowej destrukcji, dlatego polecam dobre ochłodzenie, a następnie porcjowanie ;) ).

Smacznego! :)

poniedziałek, 15 lutego 2010
Bananowa krajanka z muesli

"Bananowo u nas w domu, ale to jest właśnie to, co lubimy najbardziej :) Krajanka jest lekka, pyszna, można jej jeść i jeść i się nie zorientować ile się zjadło... W smaku bardzo, ale to bardzo podobna do wcześniejszych Muffinów bananowych z brązowym cukrem i kruszonką. My mamy na nią swoje własne określenie - MEGA. Przepis z "The Australian Women's Weekly"

Składniki:

- 75 g miękkiego masła

- 75 g jasnego brązowego cukru trzcinowego

- 1 jajko

- 110 g mąki

- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 średniej wielkości zmiksowane banany

- 1/4 szkl. kwaśnej śmietany

- 1 łyżka mleka

- muesli do posypania

Piekarnik nagrzać do 180 st. C (z termoobiegiem 160 st.).

Utrzeć mikserem miękkie masło z cukrem trzcinowym na puszystą, jednolitą masę. Wbić jajko, dodać suche składniki, banany, śmietanę oraz mleko i wymieszać do całkowitego połączenia się składników.

Foremkę (u mnie mała keksówka 8x19 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę bananową, wyrównać i posypać po wierzchu muesli (oprócz płatków posypałam dodatkowo kruszonką pozostałą po wcześniejszych Muffinach).

Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 min.

Smacznego :)