czwartek, 30 września 2010
Piernik z jabłkami

'I gdzie ta piękna, złota, polska jesień? Niestety nie wiem, za to dopadła mnie tęsknota za piernikiem i przyprawami. A, że jabłka świeże z ogrodu jeszcze są, to wszystko co robię, robię właśnie z nimi :) Czy to muffinki, czy piernik. Wszystko jedno. Wogóle to chyba jestem uzależniona od suszonych owoców. Mogłabym jeść i jeść i jeść... Dzisiaj pochłonęłam cały słoiczek chipsów jabłkowych, a że było mi mało to poleciałam do ogrodu narwać tychże owoców i właśnie się suszą ;) Przepis z forum CinCin'

Składniki:

- 250 g mąki
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 1 jajko

- 100 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody kuchennej ( sody do pieczenia)
- 2-3 jabłka

Jajko utrzeć z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodać przyprawę do piernika i kakao. Dodać mleko i mąkę, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać proszek do pieczenia i sodę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać.

Ciasto przelać do formy keksówki ( 12 x 22 cm) . Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka) .

Ciasto wystudzić na kratce.

Można polukrować, jednak moja rodzinka nie przepada za tą cukrową polewą ;)


Smacznego :)

niedziela, 26 września 2010
Niebo

'Pyszne kruche placki przekładane masą jabłkową i orzechową. Bardzo dobre, jesienne ciasto weekendowe :) Bo w końcu jabłka + orzechy = jesień. Nazwa całkiem trafna, bo wszystkim bez wyjątku smakowało. Ostatnio to wogóle mnóstwo orzechów zużywam... Z przepisu Pani Kamilii z forum CinCin :) '

Składniki na kruche placki:

- 2 szkl. mąki
- 200 g margaryny
- 1/2 szkl cukru
- 3 - 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać nożem z margaryną.

Na koniec dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto, które następnie podzielić na pół i upiec dwa jednakowe placki.

Składniki na masę jabłkową:

- 1,5 kg jabłek
- 1 galaretka agrestowa

Jabłka zetrzeć na tarce o średnich oczkach, usmażyć i dodać do nich galaretkę (suchy proszek). Prażone jabłka wymieszać dokładnie z proszkiem galaretkowym i jeszcze ciepłe wyłożyć na pierwszy kruchy placek, a następnie przykryć drugim.

Składniki na masę orzechową:

- 200 g masła

- 200 g orzechów włoskich

- 3/4 szkl. mleka

- 1/2 szkl. cukru waniliowego

Orzechy zmielić i zalać gorącym mlekiem. Odstawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Do masy dodać ostudzone orzechy i zmiksować.

Krem orzechowy wyłożyć na drugi placek i dowolnie udekorować.

Smacznego :)

sobota, 11 września 2010
Brownies z dulche de leche

'Czyli pyszne, gliniaste i intesywnie czekoladowe kwadraty z masą krówkową. Poezja. Niestety wpis jest wspomnieniem wypieku z przed ponad 2 tygodni... Teraz piekę tylko muffinki dla paru kochanych, pracujących osóbek, które ciągle się ich domagają na drugie śniadanie :) Pewnie niedługo mi się pomysły na te muffiny skończą.. Przepis Dorotus Moje Wypieki'

Składniki na 12 sztuk brownies:

- 115 g masła

- 170 g gorzkiej czekolady

- 25 g kakao

- 3 duże jajka

- 200 g drobnego cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 140 g mąki pszennej

- 1 puszka dulche de leche/masy krówkowej (u mnie 480 g)

- opcjonalnie można dodać 100 g posiekanych podpieczonych orzechów włoskich lub pekan

W garnuszku na niewielkiej mocy palnika roztopić masło. Dodać połamaną czekoladę, mieszać, do roztopienia. Zdjąć z palnika i dodać kakao, wymieszać, by nie było grudek.

Masę czekoladową przełożyć do misy miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodać cukier, wanilię, makę, zmiksować. Na końcu wmieszać orzechy (jeśli są dodawane).

Płytką foremkę do brownies o wymiarach 17 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej połowę masy brownies. Na masę w równych odstępach wyłożyć 1/3 dulce de leche. Końcem widelca zrobić zygzaki, by nie było grubych warstw dulce de leche. Następnie wyłożyć resztę masy brownies. Na to łyżeczką wyłożyć resztę dulce de leche i znów zrobić zygzaki.

Piec przez 35 - 45 minut w temperaturze 175ºC. Wystudzić, pokroić na kwadraty.

Smacznego :)

poniedziałek, 06 września 2010
Ciasto z coca-colą i polewą karmelowo-jogurtową

'Zostałam zaproszona do zabawy w lubienie przez Lidkę, której bardzo dziękuję :) więc przedstawiam Wam 10 rzeczy, które lubię:

1. Obserwować naturę z grzbietu konia <33

2. Kiedy świeci słońce, a z nieba pada deszcz

3. Bezchmurne noce pełne gwiazd i zastanawianie się nad tym, gdzie jest Gwiazda Polarna :)

4. Zimne dni w ciepłym pokoju

5. Zieloną herbatę z pierwszego parzenia

6. Nutellę i krówki! <33

7. Spanie pod dwiema grubymi kołdrami

8. Nastawianie budzika na 5 rano, żeby go potem przestawić na 7

9. Gdy ktoś mnie przytula..

10. Burzę.

To by było na tyle. Nie wiem czy jest to lista oryginalna, czy pospolita. Ważne, że jest 100% moja. Z osobami oczywiście mam problem, bo większość już brała udział w zabawie, ale chciałabym zaprosić do zabawy:

1. Kasandręę6 z bloga Magia w Kuchni

2. Pat z bloga Love affair on a plate

3. Jukejkę z bloga Matka Polka w angielskiej kuchni

4. Chantell111 z bloga Przy kubku kawy

i właściwie to by było na tyle, bo większość chyba już zaproszona :) Przepis Kasandry z Magia w kuchni :)'

Składniki na ciasto:

- 4 jajka

- 1 szklanka coli

- 1/2 szklanki mleka

- 1/2 szklanki oleju

- 2 łyżki gorzkiego kakao w proszku

- 2,5 szklanki mąki pszennej (400g)

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka cukru

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, następnie dodać olej,mleko,coca-cole -wszystko razem zmiksować. Dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i przesiane kakao- zmiksować. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą - wylać do blaszki (tortownica 24 śr.) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40 minut tzw do suchego patyczka. Wystudzić ciasto w uchylonym piekarniku.

Polewa:

- 300 g masy krówkowej (u mnie orzechowa)

- 3 łyżki cukru

- 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego

- 50 g masła

- 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.

Smacznego :)

wtorek, 10 sierpnia 2010
Milky Way

'Wieczorny.. a raczej już nocny, wpis na szybko, bo chce mi się spać, a napracowałam się dzisiaj nad szablonem blogowym ;). Spróbuję coś wyczarować na tym bloxie.. choć muszę stwierdzić, że jestem bardzo niezadowolona jeśli chodzi o możliwości graficzne tego portalu ;) Założyłaś na bloxie to masz... Trzeba było się skusić na blogspot... Chociaż on też nieidealny :D Najlepiej by było połączyć oba, o tak :) Przepis Dorotus'

Składniki na kakaowy biszkopt:

- 6 jajek

- 3/4 szklanki cukru

- pół szklanki mąki pszennej

- pół szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 łyżki kakao

- 2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jejecznej.

Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na masę:

- pół szklanki mleka

- 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)

- 2/3 szklanki cukru

- 350 g masła

- 16 g cukru waniliowego

Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.

 

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:

- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

- 100 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (masło), wystarczy wyjąć ciasto 2 - 3 godziny przed planowanym podaniem.

Smacznego :)

czwartek, 05 sierpnia 2010
Jogurtowiec z truskawkami

'Właściwie to ciasto piekłam jakoś na początku czerwca, ale potem przepis mi się zapodział i nie mogłam go wstawić na bloga. Dzisiaj jakimś cudem mama wręczyła mi zgubę, więc od razu zabrałam się za pisanie tej notki. Jak wiadomo chyba każdy robił jogurtowca, czy śmietanowca ;) Przedstawiam Wam wobec tego mojego. Ach wspomnienie po truskawkach...'

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 100 g cukru

- 120 g mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na pianę, i cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier i dodawać po jednym żółtku.

Następnie dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wszystko razem wymieszać.

Wlać ciasto na przygotowaną tortownicę (śr. 24 cm). Piec ok. 20 min w 180 st. C.

Masa:

- 2 szkl. jogurtu naturalnego

- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 12 %

- sok z 1/2 cytryny

- 4 łyżki żelatyny

- 100 g cukru

- 400 g truskawek

- dżem truskawkowy

Truskawki pokroić na niewielkie cząstki.

Jogurt wymieszać ze śmietaną, a następnie ubić z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny.

Żelatynę zalać minimalną ilością wody, żeby napęczniała. A następnie rozpuścić. 2 łyżki jogurtu dodać do rozpuszczonej żelatyny i delikatnie wymieszać. Następnie przelać całość do masy jogurtowej, dodać truskawki i wymieszać.

Wystudzony biszkopt posmarować cienko dżemem i wylać na to tężejącą masę jogurtową.

Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa zrobiła się sztywna.

Wierzch:

- 600 g truskawek

- galaretka truskawkowa

Galaretkę przygotować wg. przepisu i odstawić do lekkiego stężenia.

Truskawki pokroić i ułożyć na stężałej masie jogurtowej. Zalać tężejącą galaretką.

Ciasto wstawić do lodówki na 2 h.

Smacznego :)

środa, 28 lipca 2010
Placek agrestowy z marcepanem

'Nie było mnie dość długo, ale to wina wyjazdów oczywiście :) Co prawda pogoda nad morzem nie dopisała, ale mokrzy byliśmy. A co to za różnica czy ta wilgoć pochodziła od słonej wody morskiej czy słodkiego deszczu? :) Najważniejsze, że było super. Musze powiedzieć, że pierwszy raz kupiłam gotową masę marcepanową. Ot tak, z ciekawości. Zawsze robiłam marcepan sama, ale chciałam spróbować kupnej dla porównania. Muszę stwierdzić, że sklepowa (a kupowałam naprawdę dobrą niemiecką markę) była okropna! Wniosek jeden: najlepiej zrobić samemu domowy marcepan. Także nigdy więcej kupnych mas :)'

Składniki:

- 600 g agrestu

- 200 g śmietany kremówki 30%

- 250 g cukru

- cukier waniliowy 16 g

- 5 jajek

- 250 g mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 200 g gotowej masy marcepanowej

- szczypta soli

Agrest oczyścić, opłukać, osączyć na sitku.

Śmietanę wlać do miseczki, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ubić na pół sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać jajka, jedno po drugim.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypywać stopniowo do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.

Okrągłą tortownicę (24-26 śr.) posmarować masłem i wysypać mąką. Napełnić ciastem, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrznego do 180 st. C piekarnika i piec ok. 10 min.

Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsypać na nim agrest i posypać startym marcepanem.

Piec kolejne 30 min w tej samej temp.

Smacznego :)

poniedziałek, 12 lipca 2010
Pleśniak

'Nic czasu nie ma w te wakacje... Praca, jazda konna, chłopak, przyjaciele. Z domu to już się prawie wyprowadziłam ;) Wychodzę o 10, wracam po 22. Dzisiaj przepis na szybko na Pleśniaka Dorotus (coś ostatnio korzystam z jej przepisów ;))'

Składniki:

- 200 g masła

- 4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)

- 3 szklanki mąki

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru

- szczypta soli

- 2 łyżki kakao

- słoik gęstego dżemu (najlepiej z kwaśnych owoców) - użyłam 1/2 dżemu z czarnej porzeczki i dorzuciłam 200 g świeżych owoców czarnej porzeczki

Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto (będzie bardzo kruche i sypkie, ale dacie radę ;). Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki cukru.

Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu (lub dżemu z owocami). Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.

Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC. Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego ;)

piątek, 25 czerwca 2010
Słonecznikowiec

'Upieczony na urodziny mamy. Byłam bardzo ciekawa smaku, ponieważ nigdy wcześniej nie jadłam ciasta ze słonecznikiem w roli głównej. W dodatku puszka karmelu mnie straaasznie kusiła, chociaż doszłam do wniosku, że wolę karmel sam w sobie niż w połączeniu z margaryną. Ciasto ciężkie, mnóstwo kalorii, ale pyszne ;)'

Składniki na biszkopt (jasny):

- 5 jaj

- 1 szkl cukru

- 1 szkl mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Dodać do nich żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Dużą, standardową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 25 min.

Składniki na biszkopt (ciemny):

- 4 jaja

- 3/4szkl.cukru

- 3/4 szkl. mąki

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao

Tak samo jak biszkopt jasny, tylko dodając na końcu kakao.

Składniki na wkład słonecznikowy:

- 300 g słonecznika łuskanego

- 150 g masła

- 80 g margaryny

- 150 g cukru

- 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki zagotować, wyłożyć na blaszkę i zapiec aż nabierze złotego koloru. Około 15 min. Po ostudzeniu dokładnie pokruszyć.

Składniki na krem:

- 1 puszka masy karmelowej

- 2 żółtka

- 250 g margaryny

- 1 kieliszek spirytusu lub rumu

Margarynę utrzeć z żółtkami na puszystą masę dodać karmel.Pod koniec dodać alkohol i pokruszony słonecznik.

Przełożyć: Biszkopt jasny, krem, biszkopt ciemny.

Składniki na polewę:

- 100 g masła

- 100 g gorzkiej czekolady

- słonecznik do dekoracji (użyłam wiórków kokosowych)

Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.

Smacznego :)

czwartek, 10 czerwca 2010
Ciasto budyniowe z rabarbarem

'Ciasto nieco babkowe, intensywnie budyniowe. Najbardziej podobała mi się w nim ta delikatna strużka budyniu przecinająca ciasto w poziomie ;) Idealne z lodami, i chociaż rabarbar już prawie zanikł u mnie go trochę jeszcze będzie :) Przepis Dorotus Moje Wypieki'

Składniki:

- 200 g miękkiego masła

- 110 g drobnego cukru do wypieków

- 2 jajka

- 185 g mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 40 g proszku budyniowego (polecam waniliowy)

- 350 g obranego i pokrojonego rabarbaru

Składniki na budyń:

- 2 płaskie łyżki (15 ml) proszku budyniowego

- 2-3 łyżki cukru

- 250 ml mleka

- 1 łyżka masła

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Na początku przygotować budyń - musi bowiem wystygnąć. Ze szklanki mleka (250 ml) odlać około 70 ml. Większą część mleka zagotować, z pozostałymi 70 ml rozrobić proszek budyniowy i cukier (czyli przygotowujemy jak zwykly budyń); rozrobione wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć gaz, zagotować, mieszając by nie zrobiły się grudki. Zdjąć z palnika, natychmiast dodać masło i ekstrakt, wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch, odstawić do wystudzenia.

 

Przygotować ciasto. Miękkie masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać cukier i nadal ucierać. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując cały czas (ciasto na tym etapie lubi się warzyć, ale nie ma to wpływu na wypiek; choć bardzo ważne jest, by jajka dodawać stopniowo).  Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części.

Formę tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Następnie równo wyłożyć ostudzony budyń. Na niego łyżeczką wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać.  Ciasto powinno całkowicie pokryć budyń. Na górę poukładać rabarbar, posypać kilkoma łyżkami cukru demerara.

Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 15 minut. Przestudzić, można podawać jeszcze ciepłe np. z kulką lodów waniliowych.

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3