wtorek, 16 listopada 2010
Szneki

'Bo nie ma to jak prościutkie drożdżówki, rozpoczynające pracowity dzień. Robi się je w tempie ekspresowym i w takim samym znikają. Ostatnio polubiłam się z ciastem drożdżowym :) Przepis niezawodnej Dorotus'

Składniki na 12 bułeczek:


- 500 g mąki chlebowej
- 50 g drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 7 g suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych
- 75 g masła
- 150 ml mleka
- 2 duże jajka

Na nadzienie:


- 50 g drobnego cukru
- 100 g cukru demerara
- 1 łyżeczka cynamonu

W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, jajkami, dodać do mąki. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować ciasto, posypać cukrem z cynamonem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić na 12 części, z których otrzymamy 12 bułeczek - ślimaków.

Bułeczki układać na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 26 x 32 cm, przykryć ściereczką, pozostawić do napuszenia (od 30 - 45 minut). Powinny być naprawdę porządnie napuszone.

 

Piec w temperaturze 180º przez około 20 - 25 minut. Można podawać jeszcze ciepłe :-)


Smacznego :)

sobota, 30 października 2010
Rogale z orzechami

'Patrząc przez okno wręcz niedowierzam. Bezchmurne niebo, ciepło, którego ostatnio mi tak bardzo brakowało. Zero wiatru. Spacerujący ludzie, spokój, brak tego chaosu miejskiego, towarzyszącego mojemu miastu na codzień. Z tego co pamiętam więcej Świąt Zmarłych było przeciwieństwem dzisiejszej i jak mogę przypuszczać przyszłej pogody. Aż chce się żyć! Co do rogali, to wyszły mi naprawdę duże, pulchne i obłędnie smakowite :) Jakoś tak ostatnio uwielbiam piec te zawijane słodkości. A może to dla ćwiczeń przed Świętem Marcina? W tym roku przyjęłam sobie za cel upieczenie tych słynnych rogali, jako mieszkanka miasta oddalonego od Poznania o jakieś 50 km, bywająca w stolicy Wielkopolski naprawdę często :):) Przepis na dzisiejsze rogale z bloga O pysznym jedzeniu :)'

Składniki na ciasto drożdżowe:

- 0,5 kg - 0,6 kg mąki

- 0,5 kostki drożdży (50g)

- 1 jajko

- 6 łyżek cukru

- szczypta soli

- 1 szklanka mleka

- 2-3 łyżki wody

- 3 łyżki masła roztopionego


Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoiją objętość.

Po tym czasie ponownie zagnieść i rozwałkować na cienki placek.


Składniki na nadzienie:

- 30 dkg posiekanych orzechów włoskich ( ja orzechy zmieliłam w maszynce)

- 0,5 szkl cukru

- 1 szkl bułki tartej

- 1 łyżka miodu płynnego

- 1 łyżka rumu lub olejku rumowego max 0,5 buteleczki.

- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

- 1/3 łyżeczki cynamonu

- 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Orzechy wymieszać w dużej misce z płynnym miodem, cukrem, skórką z cytryny, bułką tartą, rumem, cynamonem i cukrem wanilinowym.

Do powstałej masy wlać od 0,5 szkl do 1 szkl wody ( uważając aby masa nie zrobiła się rzadka)

Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita gęsta masa.



Ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać trójkąty, na każdy trójkąt nakładać nadzienie.

Zwijanie rogala zaczynamy od podstawy, aż po sam szczyt.

Zwinięte rogaliki wyłożyć na wysmarowana tłuszczem blaszkę i poczekać ok. 20 min do wyrośniecia.

Po tym czasie posmarować każdego rogala roztrzepanym żółtkiem i wstawic do piekarnikia .

Piec ok. 15 min w temp. 180 stopni C.

Po wystudzeniu, polukrować i posypac pokrojonymi orzechami.

Smacznego ! :)

piątek, 08 października 2010
Bułeczki z jabłkami

'Mamy weekend, no i mamy pyszne drożdżówki/bułeczki. Smakują rewelacyjnie, oczywiście najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika, chociaż ich plusem jest to, że nie wysychają również na drugi dzień. Ja pochłaniałam na śniadanie, i jakoś tak lepiej mi się po takim posiłku startowało :) Przepis stąd'

Składniki na bułeczki:

- 500 g mąki pszennej 
- 2 jajka 
- pół szklanki cukru pudru 
- 1 czubata łyżka masła 
- 50 g świeżych drożdży 
- 1 szklanka mleka 
- szczypta soli 
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki, rozprowadzić szklanką
ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Masło roztopić i ostudzić, jajka ubić z cukrem. Do miski z wyrośniętym
rozczynem wsypać mąkę, wymieszać, dodać jajka z cukrem, aromat waniliowy i
roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, zostawić pod
przykryciem do wyrośnięcia.

Nadzienie:

- 3 kwaskowate jabłka 
- 2-3 łyżki brązowego cukru 
- 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w niedużą kostkę, wymieszać z
cukrem i cynamonem. Podprażyć na patelni lub w garnuszku.


Kruszonka:

- 1 łyżka miękkiego masła 
- 2-3 łyżki cukru 
- 2-3 łyżki mąki


Składniki zagnieść palcami na kruszonkę.

nakładać po 1 łyżce jabłek, zlepiać dokładnie i formować bułeczki. Układać je
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia [w sporych odstępach], przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec
w piekarniku nagrzanym do 180°C , aż bułeczki się ładnie zrumienią. (bardzo rosną podczas pieczenia)

Smacznego :)

sobota, 02 października 2010
Bawarski placek ze śliwkami

'No to ja zakończę Wrześniową Weekendową Cukiernię swoim Bawarskim plackiem z węgierkami. Na wstępie chciałabym podziękować wszystkich osobom (a było ich naprawdę bardzo dużo, z czego się bardzo cieszę :*), które upiekły moją propozycję do WC .09. :) Mam nadzieję, że każdy kto wykonał ten placek, tego postępku nie żałował, a ciasto smakowało domownikom i gościom. U mnie, rzecz jasna, zniknęła cała blacha w jeden dzień. Ciasto udało się rewelacyjne. Widziałam, że niektórym wyszło bardziej puszyste, chociaż w oryginale Bawarski jest niziutki. Przyznam, że następnym razem jak go upiękę, co się zdarzy na pewno, spróbuję również rozwałkować grubiej, bo moi najmilsi też by preferowali bardziej puszystą drożdżówkę, mimo oryginału :) Dziękuję jeszcze raz i zaparaszam na mój BAWARSKI PLACEK Z WĘGIERKAMI'

Składniki:

- 20 g świeżych drożdży

- 200 ml letniego mleka

- 400 g mąki

- szczypta soli

- 1 jajko

- 100 g cukru + 1 łyżka

- 75 g roztopionego masła

- 1,25 kg węgierek

- 50 g posiekanych migdałów

- 1/2 łyżeczki cynamonu

Drożdże rozrobić z mlekiem i 1 łyżką cukru i odstawić na 15 min, by zaczyn zaczął pracować.

Połowę mąki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. (Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski; jeżeli się klei, należy dosypać trochę więcej mąki).

Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 30 min do wyrośnięcia.

Węgierki umyć, osuszyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki.

Ciasto energicznie zagnieść, by je odpowietrzyć, a następnie rozwałkować.

Standardową blachę posmarować masłem i rozłożyć na niej równomiernie rozwałkowane ciasto.

Na cieście ułożyć śliwki, posypać migdałami.

Pierkarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 min.

Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i [posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.

Smacznego :)

niedziela, 26 września 2010
Drożdżówki z mocno kokosowym nadzieniem

'Ostatnio trochę u mnie kokosowo. Przyznam, że te drożdżówki z przepisu Dorotus były czymś co muszę zrobić jak najszybciej ze względu, że cała moja rodzina wprost przepada za tym specyficznym orzechem :) Wyszły po prostu rewelacyjne... Samo nadzienie mogłabym wyjadać z garnuszka. Zresztą spróbujcie sami :)'

Składniki na ciasto (ok. 15 dużych drożdżówek):

- 600 g mąki pszennej

- 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych

- 1 szklanka letniego mleka (250 ml)

- 2 jajka

- 100 g roztopionego masła

- 60 g cukru

- 1/4 łyżeczki soli

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części, z których uformować kulki, jak na bułeczki, około 80 g każda. Każdą część rozwałkować. Posmarować nadzieniem (około 1 łyżki), zwinąć jak naleśnika. Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą (identycznie jak przy formowaniu wieńca drożdżowego). Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę. Ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie*. Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 20 - 30 minut.

Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru.

Nadzienie:

- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

- 1 szklanka wiórków kokosowych

- 2 żółtka

- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Mleko zmiksować z żółtkami i mąką ziemniaczaną, chwilę pogotować, do zgęstnienia, cały czas mieszając (bardzo się przypala). Dodać wiórki i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.

piątek, 27 sierpnia 2010
Rożki Babci Rózi

'Sierpniowa edycja Weekendowej Cukierni mnie zachwyciła. Te rożki to coś idealnego :) Mogłabym je jeść i jeść.. a do tego konfitura z płatków dzikiej róży, którą miałam przyjemność wykonać samodzielnie w czerwcu... :) Serdecznie dziękuje Basi za ten sekretny przepis :*'

Składniki:

-  100 ml letniego mleka
-  5 dag drozdzy
-  5 lyzek cukru
-  30 dag mąki
-  3 zoltka
-  15 dag masla
-  konfitura z rozy lub dobre powidla (na nadzienie)
-  cukier krysztal (do obtaczania rogalikow)

Mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut, żeby drożdże podrosły.

Następnie wymieszać z żółtkami i wlać do mąki wymieszanej z masłem (jeśli żółtka są duże, a masło miękkie ciasto potrzebuje dodatkowych 50g mąki).

Zagnieść ciasto, włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać aż ciasto wypłynie (jak nie wypłynie to wyjąć po okolo 20 minutach - zwykle wypływa, ale czasem nie chce :)

 Ciasto wyjąć z wody, wyłożyć na omączoną stolnicę, podzielić ciasto na 8 części, wałkować okrągłe placki o 2-3 mm grubości, ciąć na trójkąty (każdy krążek na 12 trójkątów), na szerszym końcu każdego trójkąta położyc pół łyżeczki nadzienia, zwinąć, szczelnie ścisnąć rogi, piec na zloto w temp. 175st.

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, maczać górną część w białku, następnie w cukrze krysztale.

(Zrobiłam inaczej, ponieważ nie cierpie surowego białka :) Posmarowałam rogaliki białkiem przed upieczeniem i posypałam cukrem. Kryształ się bardzo ładnie trzymał nawet po upieczeniu, więc polecam tę metodę)

Rewelacja!

czwartek, 13 maja 2010
Brioche z dulche de leche

'Zostałam poproszona o drożdżówki do szkoły, widać 3 cukiernie obok nie wystarczą :) W domu akurat miałam puszkę mleka skondensowanego słodzonego, więc z ochotą wsadziłam ją do gotującej się wody na 3 h. Jakoś tak uwielbiam gotować masę karmelową, a może to przez wyjadanie po otwarciu... Cóż.. brioszki wyszły fenomenalne: maślane ciasto drożdżowe w smaku z dulche de leche było tak dobre, że zniknęły pierwszego dnia.. '

Składniki:

- 80 ml ciepłej wody

- 80 ml ciepłego mleka

- 14 g suchych drożdży

- 525 g mąki pszennej

- 2 łyżeczki soli

- 3 jajka

- 50 g cukru

- 200 g masła w temp. pokojowej

- 1 puszka (ok. 500 g) mleka skondensowanego słodzonego lub gotowej masy krówkowej

Puszkę wstawić do garnka z gotującą się wodą tak, aby woda przykrywała całą puszkę. Gotować ją pod przykryciem ok 3 h.

Do miski wlać ciepłe mleko i wodę i wsypać drożdże. Wymieszać łyżką do rozpuszczenia się drożdży. Następnie wsypać mąkę i sól i połączyć składniki.

Do ciasta wbić 3 jajka, a następnie dodać cukier. Zagniatać ok. 3 min.

Na koniec dodać masło w jednym kawałku i zagnieść szybko i niedbale (ciasto może być dość lepkie ze względu na miękkie masło - mi zagniatała maszynka).

Ciasto umieścić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 h do wyrośnięcia.

Po tym czasie zagnieść ciasto jeszcze chwilę, owinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na 30 min.

Po pół godzinie wyjąć ciasto z zamrażalnika. Powinno być dość twarde. Rozwałkować je na duży prostokąt jak na zdjęciu.

Ochłodzoną, ugotowaną puszkę (lub z gotową krówką) otworzyć. Masą posmarować płat ciasta zostawiając brzeg ok. 1 cm, żeby się lepiej zrolowało i kroiło. Następnie zwinąć jak roladę.

Roladę pokroić na 9 części, aby wyszły ślimaczki.

Tortownicę (u mnie 24 cm średnicy) wysmarować masłem. Ułożyć na niej ślimaczki. Wierzch każdej brioszki posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić tortownicę z brioszkami i piec ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

Smacznego ;)

wtorek, 27 kwietnia 2010
Bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą

'Co do bułeczek Goś - my je uwielbiamy i żądamy więcej! Pyszne, puszyste, mięciutkie, no i nadzienie (banan + czekolada) jest rewelacyjne.. Także wytrzymały tylko 1 dzień... Następnym razem robię z podwójnej porcji i Wam też polecam ;) Przepis Goś (dziękujemy :*)'

Składniki na ok. 10 bułeczek:

- pół opakowania drożdży suszonych (3,5 g) lub 20 g świeżych
- 250g mąki pszennej
- 1 jajo
- 100ml mleka
- szczypta soli
- 40g cukru
- 20g masła
- torebka cukru waniliowego 8g
- olejek waniliowy

Drożdże wymieszać z 2łyżkami mleka i szczyptą cukru. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15-30min.
Białka ubić na pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Masło roztopić z w ciepłym mleku.
Do przesianej mąki dodać rozczyn, żółtka, pianę z białek, wymieszać. Dodać ciepły (nie gorący!) tłuszcz z mlekiem oraz kilka kropel aromatu migdałowego i mieszać dalej, aż składniki się połączą.
Przełożyć na blat i wyrobić.
Włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2godz.
Nadzienie:
- banan (130g przed obraniem)
- 4x7g czekolady gorzkiej (użyłąm mlecznej)
Banana obrać, rozgnieść widelcem.
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru (użyłam brązowego)
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 łyżka masła
Mąkę, masło, cukier i olejek połączyć i uformować palcami kruszonkę.
Ciasto podzielić na 8 części po ok.60g każda.
Spłaszczyć w dłoniach, nałożyć banany i czekoladę lub nie spłaszczając ciasta po prostu uformować z ciasta okrągłe bułeczki.
Bułki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o odstępach między nimi.
Odstawić do wyrastania na ok. 30min.
Nagrzać piekarnik do 190°C.
Bułeczki posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Wstawić do gorącego piekarnika na 20-25min.
Smacznego :)
poniedziałek, 29 marca 2010
Drożdżowy wieniec świąteczny

'Coraz świąteczniej, aż się to czuje i smakuje :) I chociaż pogoda z słonecznej przerodziła się w iście angielską mrzawkę i szarugę to w sercu i tak kształtuje się radosne oczekiwanie i ekscytacja :) I dlaczego nie podjudzać tego czekania świątecznymi wypiekami? Jeśli chodzi o drożdżową stronę Wielkanocy to ten wieniec nadaje się idealnie ;)'

Składniki:

- 80 g rodzynek

- 3 łyżki spirytusu

- 60 g orzechów włoskich

- 300 g mąki

- 15 g świeżych drożdży

- 1 łyzka ciepłego mleka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 6 łyżek cukru pudru

- 60 g płatków owsianych

- 2 jajka + 1 jajko do posmarowania z 1 łyżką mleka

- 100 g roztopionego masła

- dżem do posmarowania

Rodzynki zalać spirytusem i odstawić na 30 min, żeby nasiąknęły.

Z jednej łyżki ciepłego mleka, drożdży i 1/2 łyżki mąki przygotować zaczyn: Mleko wlać do małej miseczki, rozkruszyć do niego drożdże, palcami zagnieść drożdże z mlekiem do rozpuszczenia. Następnie dodac mąkę i wymieszać. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min, żeby zaczął pracować.

Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, płatki owsiane i posiekane orzechy. Wszystkie suche składniki dokładnie razem wymieszać.

Kolejno dodać rodzynki ze spirytusem, jeśli do końca nie wsiąknęły, rozpuszczone letnie masło, jajka i na końcu zaczyn.

Zagnieść gładkie ciasto, uformować z niego kulę, którą następnie włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wysychało i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na trzy części i z każdej uformować długi i dość cienki wałeczek.

Wałeczki zapleść w warkocz i oba końce warkocza zlepić ze sobą tworząc wieniec.

Wieniec posmarować roztrzepanym z łyżką mleka jajkiem, przenieść delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Piec ok. 45 min.

Gdy wieniec będzie upieczony wyjąć go z piekarnika i jeszcze ciepły posmarować dość lejącym się dżemem (u mnie gruszkowy). Całość posypać płatkami owsianymi i/lub posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego :)

czwartek, 25 marca 2010
Doughnuts z dżemem malinowym

'Inwencji ciąg dalszy. Odkrycie: Doughnuts smakują świetnie przełożone cierpkim dżemem malinowym, a miodowo-cukrowo-cynamonowa posypka dodaje im trochę słodyczy :). Idealne na przekąskę po ciężkim dniu..'

Składniki na ok. 7 Doughnuts:

- 2 szkl. mąki

- 3 żółtka

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki roztopionego masła

- 25 g drożdży świeżych

- 4 łyżki letniego mleka

- szczypta soli

- 1,5 łyżki spirytusu

- dżem malinowy lub inny wg. uznania

- łyżeczka araku lub olejku arakowego

W letnim mleku rozcieramy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować i wyrośnie.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem (ok. 10 min). Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, spirytus i wyrabiamy ciasto.

Gdy ciasto będzie jednolite, gładkie dodajemy rozpuszczony tłuszcz i wyrabiamy do połączenia się składników.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte wilgotną ściereczką do wyrośnięcie (ok 2,5 h).

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, chwilę je wyrabiamy, następnie wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości dobrego centymetra.

Szklanką wykrawamy koła, a następnie kieliszkiem w środku każdego okręgu wykrawamy małe kółeczko tworząc 'pączki' z dziurką.

Doghnuts układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, wkładamy ponownie wyrośnięte Doughnuts do piekarnika i pieczemy ok 30 min

Po upieczeniu wyciągamy blachę i odstawiamy do ostygnięcia.

Ostudzone Dougjnuts przekrajamy nożem poziomo na pół, dolną część smarujemy dżemem malinowym lub innym, przykrywamy górną częścią i sklejamy w jednego Doughnuta.

Na glazurę:

- 7 łyżeczek miodu

- 7 łyżeczek cukru kryształu

- cynamon do oprószenia

Przełożone dżemem Doughnuts smarujemy cienko miodem, obsypujemy cukrem, a na koniec oprószamy cynamonem.

Smacznego :)

 
1 , 2