niedziela, 29 maja 2011
Makowiec z ptasim mleczkiem

'Wielu to ciasto zachwyciło. Bardzo proste w wykonaniu. Ja jednak jestem do niego zdystansowana, średnio lubie mak ii tyle tłuszczu, chociaż nie uważam, że nie jest złe ;) Najbardziej smakowało moim facetom: tacie i chłopakowi. Zdecydowanie można nazwać 'ciastem dla męskich podniebień' ;))'

Składniki na ciasto:

- 4 jajka

- 1 margaryna

- 6 łyżek oleju (jak dla mnie za dużo)

- 1,5 szkl cukru

- 3/4 szkl mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 3/4 szkl suchego maku

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- aromat rumowy

Margarynę z żółtkami i cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i zapach.

Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Wsypać mak i dokładnie przemieszać.

Całość przełożyć do średniej natłuszczonej blaszki. Piec 40 min w 180 st. C.

Składniki na ptasie mleczko:

- 0,5 l śmietany 36%

- galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i wlać tężejącą galaretkę. Całość zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto.

Ciasto można przekroić i przełożyć masą, ja jednak wolałam ją na wierzch ;)

Smacznego ;)

poniedziałek, 03 stycznia 2011
Karpatka

'Jakoś ostanio nie mam czasu ani weny, żeby uzupełniać wpisy na blogu, których (wstyd się przyznać) zebrało się naprawdę wiele. Przepisów poświątecznych nie będzie, ponieważ nie zdąrzyłam im zrobić zdjęć ;) Przepis Dorotus - rewelacja'

Składniki na ciasto:

- 1 szklanka wody

- pół kostki masła (125 g)

- 1 szklanka mąki pszennej

- 5 jajek

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku, choć ja się do tego nie stosuję. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

Składniki na krem:

- 3 szklanki mleka

- 3/4 szklanki cukru

- 1/2 kostki masła (uwaga: jeśli lubicie bardziej maślane kremy dodajcie więcej masła)

- 1 cukier waniliowy - 16 g

- 4 łyżki mąki pszennej, z lekką 'górką' (dałam krupczatkę, uwaga: jeśli mieszkasz w UK nie dodawaj 'plain flour' - krem będzie miał szary kolor)

- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką 'górką')

- 4 jajka

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.

Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego ;)

sobota, 13 listopada 2010
Ciasto jabłkowo-kokosowo-orzechowe

'Cóż tu pisać. Ciasto wyszło naprawdę smaczne. Warstwy idealnie się komponowały, a zamykane były przez cieniutkie warstwy kruchego ciasta. Rodzinie bardzo posmakowało i na pewno może być zamiennikiem w stosunku do tradycyjnego Jabłecznika, czy Babki Orzechowej. Przepis zgłaszam oczywiście do Orzechowego Tygodnia i gorąco Wam polecam :)'

Składniki na kruche ciasto:

- 300 g mąki

- 150 g cukru pudru

- 150 g masła

- 4 żółtka

- 4 łyżki kwaśnej śmietany

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto kruche posiekać razem nożem, a następnie szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie porcje. Jedną rozwałkować i przełożyć do dużej, prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku przez 15 min. Druga schłodzić w lodówce.

Masa jabłkowa:

- 8 średniej wielkości jabłek

- 2 galaretki o dowolnym smaku

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o niezbyt dużych oczkach. Usmażyć. Pod koniec smażenia dodać galaretki i wymieszać.

Ciasto kokosowe:

- 4 białka

- 150 g cukru

- 150 g wiórków kokosowych

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijac do rozpuszczenia się cukru. Wsypać wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.

Ciasto orzechowe:

- 4 jajka

- 150 g cukru

- 150 g mielonych orzechów włoskich

- 1 łyżka mąki pszennej

- 2 łyżki bułki tartej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać resztę składników i zmiksować.

Składanie:

Na podpieczone, kruche ciasto wylać masę jabłkową, na niej rozmarować ciasto kokosowe, a na nim orzechowe.

Drugą część (schłodzoną) ciasta kruchego rozwałkować i przykryć nią ciasto orzechowe. Piec ok 1 h w 180 st. C.

Smacznego :)