poniedziałek, 04 kwietnia 2011
Babka lekko wiśniowa

'Zakurzyło się tu nieco, co jest wynikiem lenistwa, przyznaję się. Jednak co się w tym czasie napiekło to się wstawi. Zdjęcia zawsze robię bez marudzenia ;] Wielkanocny sezon witamy więc przepyszną babką!'

Składniki:

- 1,5 szkl. mąki

- 1/2 szkl cukru kryształu

- 1/2 szkl. cukru trzcinowego

- 125 g masła

- 4 duże jajka

- 2 budynie wiśniowe

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Dodawać po jednym żółtku, miskując ostrożnie po każdym dodaniu.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenie, proszkiem budyniowym i cukrem. Dodawać porcjami do ubitych białek.

Masło roztopić i gorące powoli wlewać do masy, nie przerywając miksowania.

Ciasto wlać do natłuszczonej foremki i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 45 min.

13:49, carmellina , Babki
Link Komentarze (4) »
czwartek, 23 września 2010
Babka z cukinią

'Pyszna babka z cukinią. Niektórzy nie wierzyli, że będzie dobra bądź kręcili nosem na słowo "cukinia" w czymś słodkim. A jakie zdziwienie było :) Cóż.. Wyszło na moje, babka zachwyciła i prezentowała się wspaniale'

Składniki:

- 135 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów

- 280 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżeczki mielonego cynamonu

- 1 łyżeczka mielonego imbiru

- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

- 3 duże jajka, w temp. pokojowej

- 350 g cukru

- 250 ml oleju z oliwek

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 300 g startej na tarce o dużych oczkach cukinii

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Duża foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać mąką.

W średniej misce wymieszać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i przyprawę do piernika.

W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem i oliwą, aż masa będzie jednolita i puszysta. Następnie dodać ekstrakt z wanilii i przemieszać.

Do miski z masą jajeczną dodawać porcjami wymieszane, suche składniki i miksować ostrożnie na średnich obrotach.

Na koniec wrzucić orzechy i cukinię i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

Masę wlać do przygotowanej foremki i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 - 60 min.

Na lukier:

- 60 ml świeżego soku z cytryny

- 65 g cukru kryształu

- 140 g cukru pudru

Zmiksować składniki na lukier i polać nim ostudzoną babkę.

Smacznego :)

21:26, carmellina , Babki
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 07 czerwca 2010
Babka orzechowo-karmelowa

'Postanowiłam upiec babkę, ponieważ ostatnio gościł u mnie tego rodzaju wypiek na święta, a domownicy za nią przepadają ;) Ja osobiście wolę tortowe ciasta, ale tej, jako że jest z uwielbianym przeze mnie karmelem, oprzeć się kompletnie nie mogłam. Zresztą dałam tacie do wyboru: Rolada cytrynowa czy Babka orzechowo-karmelowa? Głowa rodziny jest wielkim fanem orzechów, więc padło na to drugie.. ;) Z tego przepisu wyszły mi dwie babki.'

Składniki:

- 6 jajek

- 400 g cukru

- szczypta soli

- 400 g mąki

- 300 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich (zrobiłam z włoskimi)

- 250 g miękkiego masła

- 1 op. cukru waniliowego (16 g)

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 10 łyżek mleka

- dulche de leche do polania z tego przepisu

Rozbić 3 jajka, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze 150 g cukru i szczyptą soli na pianę. Dodać zmielone orzechy/

Tłuszcz utrzeć z 250 g cukru i cukrem waniliowym. Dodać 3 jajka i 3 żółtka.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz mlekiem i dodać do całości.

Formę do babki natłuścić i wysypać mąką. 1/2 ciasta przełożyć do formy. Następnie kolejno włożyć masę orzechową i przykryć drugą połową ciasta.

Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Po tym czasie wyjąc i ostudzić babkę w formie.

Przed podaniem, babkę polać karmelem i pokroić na kawałki.

Smacznego :)

środa, 07 kwietnia 2010
Babka piaskowa

'Kolejny wypiek z serii świątecznej. Było nietradycyjnie i niekonwencjonalnie, tym razem postawiłam na prostotę za namową mojej mamy, która chciała zwykłą Babkę piaskową. I tak kiedyś musiała się pojawić na blogu, więc się zgodziłam, szczególnie, że bardzo ją lubię. Najstarszy przepis w domu ;)'

Składniki:

- 150 g mąki

- 100 g mąki ziemniaczanej

- 125 g cukru pudru

- 125 g miękkiego masła

- 3 jajka

- 250 ml mleka

- 1/2 paczki proszku do pieczenia

- 1 paczka (16 g) cukru waniliowego

Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć na jednolity krem, dodać do niego cukier puder i dalej ucierać. Do maślanego kremu dodać kolejno żółtko, miksując po każdym dodaniu.

Mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszać razem dokładnie, a następnie wsypywać porcjami do gładkiej masy, miksując na niskich obrotach. Następnie wlać mleko nie przerywając miksowania. Ciasto powinno być dosyć wolne. Na końcu dodać cukier waniliowy i ubitą pianę z białek i wmieszać delikatnie.

Formę do babki z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wlać do niej ciasto do 1/2 wysokości (mi wyszło jeszcze 5 muffinek). Piec w nagrzanym do 180 st. C przez 40 min.

Gdy ciasto jest upieczone, wyjąc je z piekarnika i ostudzić w formie. Po wystudzeniu wyjąc babkę z formy i udekorować lukrem.

Smacznego :)

niedziela, 21 marca 2010
Czekoladowa babka z kremem

'Większość internetowych piekarzy i kucharzy rozpoczyna już serię pod nazwą: Wielkanoc :) Przygotowawczo również postanowiłam upiec coś, co by przyciągnęło upragnioną wiosnę wraz z upragnionymi świętami.. A jaki inny wypiek oprócz mazurka uświetnia tą okazję? Oczywiście, że babka! Zaprszam więc na moją w wersji czekoladowej z kremem ;)'

Składniki na 16 porcji:

- 4 jajka

- 150 g cukru pudru

- 50 g mlecznej czekolady

- 150 ml oleju

- 150 ml kwaśnej śmietany

- 250 g mąki krupczatki

- 1 torebka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć wraz z cukrem pudrem na białą pianę (ucierać ok. 15 min). Stopniowo, ale nie przerywając ucierania, dodawać rozpuszczoną czekoladę i kwaśną śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami dodawać do ucieranej masy i wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wmieszać je do masy.

Formę na babkę natłuścić i wysypać mąką. Wlać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Piec ok 50 min.

Na krem:

- kostka masła (200 g)

- 200 ml skondensowanego słodzonego mleka

Miękkie masło utrzeć ze skondensowanym mlekiem na krem. Wystudzoną babkę wyjąć z formy i przekroić na pół. Przełożyć kremem, a następnie skleić.

Polewa:

- 200 g białej czekolady

- 50 g masła

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej bądź w mikrofali, ostudzić. Wystudzoną czekoladę połączyć z miękkim masłem i polać nią babkę. Dowolnie udekorować :)

Smacznego!

niedziela, 21 lutego 2010
Zebra

"Przepis znaleziony dawno u Caritki. Wiedziałam, że mi się kiedyś przyda. Goście zapowiedziani na za 1,5 godziny. Bardzo mało czasu, a ciasto bardzo szybkie, więc wyszło w samą porę. Trochę babkowate, ale przyjemne :) Przepis z bloga Caritki"

Składniki:

- 5 jajek

- 2 szkl. cukru

- 3 szkl. mąki

- 3/4 szkl. wody mineralnej lub oranżady (dałam to pierwsze)

- 1/2 szkl. oleju

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- trochę olejku pomarańczowego lub cytrynowego (dałam to pierwsze)

Cytuję Caritkę: Jajka i cukier ubic do bialosci.
Dodac do jajek reszte skladnikow i dokladnie wymieszac.
Rozdzielic wyrobione ciasto.
Do bialego ciasta dodac 1/2 szkl. maki, do drugiej polowy dodac 1-2 lyzki kakao.
Lac do formy rownolegle do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o śr - 24 cm, jedno ciasto na drugie. (dwoma łyżkami na przemian)
Piec ok. godziny w 180 st. C

Smacznego :)