środa, 11 sierpnia 2010
Sernik papieski

'Dzisiaj też na szybko, bo zaraz jadę nad jezioro ;) A nie byłam chyba od początku lipca :D Prace nad szablonem trwają... jeszcze nie jest skończony, więc pewnie dużo zmian wejdzie. Narazie są to tylko eksperymenty. Trochę plamek, kwiatków i wielka ciapa. Chyba trochę za dużo tu tego wszystkiego xD W każdym bądź razie witam Was dzisiaj rewelacyjnym Serniczkiem Papieskim z przepisu Joli - Nasze życie od kuchni:)

Składniki na ciasto kruche:

- 3 szklanki maki tortowej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- niepełna szklanka cukru

- 2 żółtka

- 1 jajo

- 2/3 kostki margaryny

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Dno i brzegi blaszki (25x40 cm) wylepić ciastem (warstwa ciasta będzie bardzo cieniutka).Ciasto podpiec ok. 7 min w temp. 170 stopni. Wystudzić.

Składniki na ser:

- 1 kg sera

- ½ szklanki oleju

- 1 szklanka cukru

- 3 szklanki mleka (dałam dwie)

- 2 jaja

- 4 żółtka

- budyń śmietankowy lub waniliowy

Ser zmielić dwukrotnie. Jaja, żółtka, cukier ubić mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Masę wylać na podpieczone ciasto. Piec ok. 50 min. w 200°C.

Składniki na bezę kokosową:

- 6 białek

- 3/4 szklanki cukru

- 20 dag wiórek kokosowych

Białka ubić z cukrem. Zmieszać z wiórkami kokosowymi, wyłożyć na sernik i piec jeszcze 15-20 min.

Smacznego :)

wtorek, 10 sierpnia 2010
Milky Way

'Wieczorny.. a raczej już nocny, wpis na szybko, bo chce mi się spać, a napracowałam się dzisiaj nad szablonem blogowym ;). Spróbuję coś wyczarować na tym bloxie.. choć muszę stwierdzić, że jestem bardzo niezadowolona jeśli chodzi o możliwości graficzne tego portalu ;) Założyłaś na bloxie to masz... Trzeba było się skusić na blogspot... Chociaż on też nieidealny :D Najlepiej by było połączyć oba, o tak :) Przepis Dorotus'

Składniki na kakaowy biszkopt:

- 6 jajek

- 3/4 szklanki cukru

- pół szklanki mąki pszennej

- pół szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 łyżki kakao

- 2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jejecznej.

Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na masę:

- pół szklanki mleka

- 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)

- 2/3 szklanki cukru

- 350 g masła

- 16 g cukru waniliowego

Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.

 

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:

- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

- 100 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (masło), wystarczy wyjąć ciasto 2 - 3 godziny przed planowanym podaniem.

Smacznego :)

czwartek, 05 sierpnia 2010
Jogurtowiec z truskawkami

'Właściwie to ciasto piekłam jakoś na początku czerwca, ale potem przepis mi się zapodział i nie mogłam go wstawić na bloga. Dzisiaj jakimś cudem mama wręczyła mi zgubę, więc od razu zabrałam się za pisanie tej notki. Jak wiadomo chyba każdy robił jogurtowca, czy śmietanowca ;) Przedstawiam Wam wobec tego mojego. Ach wspomnienie po truskawkach...'

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 100 g cukru

- 120 g mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na pianę, i cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier i dodawać po jednym żółtku.

Następnie dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wszystko razem wymieszać.

Wlać ciasto na przygotowaną tortownicę (śr. 24 cm). Piec ok. 20 min w 180 st. C.

Masa:

- 2 szkl. jogurtu naturalnego

- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 12 %

- sok z 1/2 cytryny

- 4 łyżki żelatyny

- 100 g cukru

- 400 g truskawek

- dżem truskawkowy

Truskawki pokroić na niewielkie cząstki.

Jogurt wymieszać ze śmietaną, a następnie ubić z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny.

Żelatynę zalać minimalną ilością wody, żeby napęczniała. A następnie rozpuścić. 2 łyżki jogurtu dodać do rozpuszczonej żelatyny i delikatnie wymieszać. Następnie przelać całość do masy jogurtowej, dodać truskawki i wymieszać.

Wystudzony biszkopt posmarować cienko dżemem i wylać na to tężejącą masę jogurtową.

Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa zrobiła się sztywna.

Wierzch:

- 600 g truskawek

- galaretka truskawkowa

Galaretkę przygotować wg. przepisu i odstawić do lekkiego stężenia.

Truskawki pokroić i ułożyć na stężałej masie jogurtowej. Zalać tężejącą galaretką.

Ciasto wstawić do lodówki na 2 h.

Smacznego :)

poniedziałek, 02 sierpnia 2010
Prince Polo

'Czyli hit mojej rodziny (i nie tylko) w lipcu :) Ciasto to piekłam w ciągu tygodnia aż 4 razy! Niemożliwe? A jednak.. (w mojej rodzinie wszyscy są szczupli i takie ilości słodyczy raczej nie przechodzą). Kawałek na zdjęciu prezentuje się jak prezentuje. I tak szczęście, że zrobiłam to zdjęcie, bo kawałek był ostatni i mało reprezentatywny.. :) Zdecydowanie polecam!!'

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1,5 szkl. cukru

- 1,5 szkl. mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia dodać do ubitych jajek stopniowo, delikatnie mieszając. Piec ok. 35 min w 180 st. C.

Masa:

- 1 l śmietany kremówki 30 %

- 2 śmietan-fixy

- 2 łyżki cukru pudru

- 100 g mlecznej czekolady

- 3 batony "Prince Polo" classic XXL

- puszka brzoskwiń

- 2 galaretki brzoskwiniowe

Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Odstawić do stężenia.

Czekoladę zetrzeć na tarce, batony pokruszyć, a brzoskwinie pokroić w kostkę.

Ubić śmietanę na szytwno z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Następnie wmieszać w czekoladę, batony i pokrojone brzoskwinie. Całość wymieszać.

Biszkopt nasączyć z sokiem z brzoskwiń (niekoniecznie, bo masa jest mokra, ale ja zawsze nasączam).

Masę wyłożyć na biszkopt.

Wierzch zalać dobrze tężejącą galaretką.

Schłodzić.

Smacznego :)

środa, 28 lipca 2010
Placek agrestowy z marcepanem

'Nie było mnie dość długo, ale to wina wyjazdów oczywiście :) Co prawda pogoda nad morzem nie dopisała, ale mokrzy byliśmy. A co to za różnica czy ta wilgoć pochodziła od słonej wody morskiej czy słodkiego deszczu? :) Najważniejsze, że było super. Musze powiedzieć, że pierwszy raz kupiłam gotową masę marcepanową. Ot tak, z ciekawości. Zawsze robiłam marcepan sama, ale chciałam spróbować kupnej dla porównania. Muszę stwierdzić, że sklepowa (a kupowałam naprawdę dobrą niemiecką markę) była okropna! Wniosek jeden: najlepiej zrobić samemu domowy marcepan. Także nigdy więcej kupnych mas :)'

Składniki:

- 600 g agrestu

- 200 g śmietany kremówki 30%

- 250 g cukru

- cukier waniliowy 16 g

- 5 jajek

- 250 g mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 200 g gotowej masy marcepanowej

- szczypta soli

Agrest oczyścić, opłukać, osączyć na sitku.

Śmietanę wlać do miseczki, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ubić na pół sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać jajka, jedno po drugim.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypywać stopniowo do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.

Okrągłą tortownicę (24-26 śr.) posmarować masłem i wysypać mąką. Napełnić ciastem, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrznego do 180 st. C piekarnika i piec ok. 10 min.

Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsypać na nim agrest i posypać startym marcepanem.

Piec kolejne 30 min w tej samej temp.

Smacznego :)

poniedziałek, 12 lipca 2010
Pleśniak

'Nic czasu nie ma w te wakacje... Praca, jazda konna, chłopak, przyjaciele. Z domu to już się prawie wyprowadziłam ;) Wychodzę o 10, wracam po 22. Dzisiaj przepis na szybko na Pleśniaka Dorotus (coś ostatnio korzystam z jej przepisów ;))'

Składniki:

- 200 g masła

- 4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)

- 3 szklanki mąki

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru

- szczypta soli

- 2 łyżki kakao

- słoik gęstego dżemu (najlepiej z kwaśnych owoców) - użyłam 1/2 dżemu z czarnej porzeczki i dorzuciłam 200 g świeżych owoców czarnej porzeczki

Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto (będzie bardzo kruche i sypkie, ale dacie radę ;). Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki cukru.

Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu (lub dżemu z owocami). Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.

Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC. Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego ;)

piątek, 09 lipca 2010
Blok waniliowy

'Trochę mnie nie było, ale oczywiście są tego powody. Po pierwsze praca! Moja pierwsza ;) jako pomoc w gospodarstwie agroturystycznym, bardzo mi się podoba ;) Po drugie pech chciał, że na wakacje dopadło mnie zapalenie gardła... Kto wie czy cetyryzyna nie ma w tym swojego udziału... (Cetyryzyna jest głównym składnikiem większości leków przeciwhistaminowych - Alertec, Zyrtec...). Narazie dzielę się z Wami Blokiem z przepisu Dorotus'

Składniki:

- 200 g mleka w proszku (można dodać trochę więcej, by blok nie był zbyt luźny)

- 100 g cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g

- 75 g masła

- pół szklanki wody

- 200 g mieszanki bakaliowej (migdały, rodzynki, orzechy)

- 50 g suszonego ananasa

- 50 g suszonej papaji

W garnuszku na niewielkim gazie rozpuścić masło, cukier, wodę, pod koniec dodając cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. W osobnym naczyniu wymieszać mleko w proszku i bakalie, po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka. Bardzo dokładnie wymieszać, wyłożyć do małej keksówki (wyłożonej uprzednio folią aluminiową). Przykryć folią od góry (by nie chłonęło zapachów) i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 h.

Smacznego :)

wtorek, 29 czerwca 2010
Sernik z truskawkami

'Zdecydowanie muszę upiec sobie coś na pocieszenie. Mój całodniowy wypad z przyjaciółmi nad jezioro zakończył się najostrzejszą reakcją alergiczną jaka mnie kiedykolwiek spotkała. Przekrwione oczy, strach przed krwawym łzawieniem, katar, drapanie w gardle, potworne duszności. Zdecydowanie nienawidzę alergii! Tak więc póki mnie alergolog nie odczuli siedzę zamknięta w domu w obawie przed jakimikolwiek pyłkami (a uczulona jestem na każdy rodzaj pylenia :/). Więc potrzebuję czegoś kalorycznego, co mi poprawi humor. Sernik, który przedstawiam jest wg mnie najszybszym sernikiem świata, który zawsze się uda! :) Zrobiłam go może w 15 min, nie licząc pieczenia, a znikł w 2 godziny.. Pyszny ciasteczkowy spód, delikatny jak chmurka ser i pyszne, pieczone truskawki na wierzchu... Zdecydowanie polecam!! Przepis Dorotus - Moje Wypieki'

Składniki na spód:

- 170 g ciastek digestive (na większą formę 220 g)

- 70 g roztopionego masła (100 g)

Ciastka pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek.

Tortownicę o średnicy 20 cm (u mnie 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać.

Składniki na masę serową:

- 500 g twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie (750 g)

- 2 jajka (3 jajka)

- 3 łyżki soku z cytryny (4 łyżki)

- 2/3 szklanki cukru (można dać mniej) (1 szkl)

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (3 łyżki)

- 1 łyżka mąki pszennej (1,5 łyżki)

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 

- 300 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej) (400 g truskawek)

Wszystkie składniki na masę oprócz truskawek zmiksować na gładko (jajka dodajemy w całości, nie ubijamy białek osobno). Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.

Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Tagi: truskawki
12:06, carmellina , Serniki
Link Komentarze (10) »
niedziela, 27 czerwca 2010
Sernik różany

'Imprez czas nastał, a w domu wspomnienia niedawno upieczonych serników. Nigdy nie jadłam sernika różanego, ma on niesamowity aromat, no i konfitura z róży na dnie smakuje wybornie. Jedynie kolor pozostawił mi trochę do życzenia, ponieważ był szarawy. Za to smak wynagrodził wszystko ;) Zdjęcia niestety byle jakie, ponieważ uległam presji czekających na ciasto gości. Przepis Ani z Addio Pomidory'

Składniki na spód:

- 200 g mąki

- 80 g cukru

- 1 jajko

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 90 g tłuszczu, pół na pół masło i smalec (dałam samo masło)

- ½ łyżki aromatu różanego

Zagniatamy wszystkie składniki na spód.  Natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą foremkę o średnicy 28 cm. 
Rozwałkowujemy i wykładamy ciasto na dnie foremki. 
Podpiekamy w nagrzanym do 180° piekarniku przez 15 minut.

Składniki na masę serową:

- 900 g twarogu na sernik

- 6 jajek

- 180 g cukru

- 4 łyżki mąki ziemniaczanej

- 40 g roztopionego masła

- 2 łyżki aromatu różanego

- 3 łyżki śmietany

- 1 łyżka konfitury różanej wg uznania


Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem i aromatem różanym na puszystą masę.
W osobnej misce łączymy twaróg, mąkę, roztopione i przestudzone masło oraz śmietanę. Mieszając mikserem na wolniejszych obrotach dodajemy stopniowo masę serową do ubitych żółtek.
Ubijamy białka na sztywno.
Delikatnie łączymy pianę z białek z masą, mieszając drewnianą łyżką.
Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 1 godzinę. 30 minut w 200°, następnie zmniejszamy temperaturę do 160°. Studzimy w uchylonym lekko piekarniku.

Smacznego :)

Tagi: dżem róża
15:05, carmellina , Serniki
Link Komentarze (3) »
piątek, 25 czerwca 2010
Słonecznikowiec

'Upieczony na urodziny mamy. Byłam bardzo ciekawa smaku, ponieważ nigdy wcześniej nie jadłam ciasta ze słonecznikiem w roli głównej. W dodatku puszka karmelu mnie straaasznie kusiła, chociaż doszłam do wniosku, że wolę karmel sam w sobie niż w połączeniu z margaryną. Ciasto ciężkie, mnóstwo kalorii, ale pyszne ;)'

Składniki na biszkopt (jasny):

- 5 jaj

- 1 szkl cukru

- 1 szkl mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Dodać do nich żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Dużą, standardową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 25 min.

Składniki na biszkopt (ciemny):

- 4 jaja

- 3/4szkl.cukru

- 3/4 szkl. mąki

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao

Tak samo jak biszkopt jasny, tylko dodając na końcu kakao.

Składniki na wkład słonecznikowy:

- 300 g słonecznika łuskanego

- 150 g masła

- 80 g margaryny

- 150 g cukru

- 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki zagotować, wyłożyć na blaszkę i zapiec aż nabierze złotego koloru. Około 15 min. Po ostudzeniu dokładnie pokruszyć.

Składniki na krem:

- 1 puszka masy karmelowej

- 2 żółtka

- 250 g margaryny

- 1 kieliszek spirytusu lub rumu

Margarynę utrzeć z żółtkami na puszystą masę dodać karmel.Pod koniec dodać alkohol i pokruszony słonecznik.

Przełożyć: Biszkopt jasny, krem, biszkopt ciemny.

Składniki na polewę:

- 100 g masła

- 100 g gorzkiej czekolady

- słonecznik do dekoracji (użyłam wiórków kokosowych)

Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.

Smacznego :)