piątek, 29 października 2010
Muffiny Czekoladowo - Kokosowe

'Intensywnie kakaowo-czekoladowe muffiny z delikatnym aromatem kokosa. Pięknie wyrastają i rewelacyjnie smakują. Ci, którzy zbytnio za gorzkim kakaem w dużych ilościach nie przepadają, powinni zrezygnować. Chociaż kto wie, czy by nie zmienili zdania? :)'

Składniki:

- 1 1/4 szkl. mąki tortowej

- 3/4 szkl. gorzkiego kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/2 szkl kwaśnej śmietany (najlepiej 12 %)

- 160 ml mleka kokosowego (może być light)

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

- 1 łyżeczka ekstraktu z kokosa (opcjonalnie)

- 113 g miękkiego masła

- 1 szkl cukru

- 1 duże jajko

- 1/2 szkl wiórków kokosowych + na posypanie

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C.

Do miski przesiać sypkie składniki i wymieszać.

W drugiej, większej misce utrzeć masło z cukrem na puszysty krem, następnie dodać cukier i jajko. Dobrze zmiksować.

Zawartość pierwszej miski połączyć z zawartością drugiej (sypkie do masy maślanej).

W najmniejszej miseczke połączyć mleko kokosowe, śmietanę i ekstrakt, dodać do masy muffinowej razem z wiórkami kokosowymi.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami* i napełniać masą do 3/4 wysokości. Posypywać obficie kokosem i piec przez ok. 20 min.

Smacznego

* jeśli macie silikonowe foremki, po prostu napełniać masą, bez użycia papilotek

czwartek, 28 października 2010
Rogaliki Marchewkowe

'Oj dość dawno mnie nie było i nie będę się tłumaczyć. Za to ile mi się słodkości zebrało, to nie wiem kiedy zdąże to wstawić :) A więc ruszamy pełną parą. Rogaliki, które dzisiaj przedstawiam są propozycją Pinkcake do Październikowej Weekendowej Cukierni - propozycją bardzo smaczną, prostą. Zdecydowanie udaną. Moje rogaliki robiłam z połowy porcji ze względu na to, że nie byłam pewna co do smaku. No i to był duży błąd, bo zniknęły w przeciągu 2 godzin i nie wszyscy ich spróbowali, za co zostałam potem skarcona...'

Składniki:

- 200 g marchewki startej na drobnych oczkach (może być nieco więcej)
- kostka masła lub margaryny
- 2 szklanki mąki 
- 2-3 łyżki cukru pudru
- gęsta marmolada brzoskiwniowa lub wieloowocowa na nadzienie (u mnie to drugie)

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując mąką. Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. Wycinać z ciasta trójkąty, smarować je marmoladą, po czym zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Piec 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące.

Smacznego :)

Tagi: dżem
19:44, carmellina , Kruche
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 11 października 2010
Batoniki owsiane z lawendą

'Idealne jako nietucząca przekąska, na śniadanie, na małego głoda i kiedy kto kto chce :) Ani grama sacharozy, ani grama mąki pszennej, ani grama tłuszczu. Niezbyt słodkie, o intensywnym, lawendowym aromacie. Mi smakowały bardzooo, mojemu chłopakowi niespecjalnie, ale on z kategorii tych "muffinowych i ciastowych".'

Składniki:

- 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej

- 3/4 szkl płatków owsianych

- 1/3 szkl posiekanych migdałów

- 1 łyżeczka suszonej lawendy

- 1 jajko

- 1/4 szkl jogurtu naturalnego

- 1/4 szkl miodu

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W jednej misce wymieszać płatki, mąkę, migdały i lawendę.

W mniejszej miseczce umieścić jajko, jogurt, miód i ekstrakt waniliowy. Zmiksować.

Płynne składniki przelać do sypkich i zagnieść na ciasto.

Ciasto przełożyć na papier do pieczenia, wyrównać i pokroić na kwadraty lub prostokąty wg uznania. Piec ok. 12 min w 170 st. C. (Nie radzę dłuższego pieczenia, gdyż zrobią się twarde jak kamień).

Smacznego :)

niedziela, 10 października 2010
Torcik bezowy z orzechami laskowymi i czekoladą

'Więc 7 października miała miejsce bardzo ważna dla mnie uroczystość. Chodzi o urodziny mojego ukochanego (:*), który ostatnio gustował w bezach z orzechami, więc ten Torcik autorstwa Dorotus Moje Wypieki był idealnym zwieńczeniem skromnego dnia. Zniknął właściwie od razu, a pochwałom nie było końca. Szczerze? Najlepszy tort jaki w życiu jadłam i najprostszy...'

Składniki na 4 blaty bezowe*:


- 6 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka drobnego cukru
- 3/4 szklanki zmielonych, podpieczonych orzechów laskowych (bez skórki)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 130 g gorzkiej czekolady

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo, powoli, dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać łyżeczkę skrobi, następnie orzechy laskowe i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Płaskie 2 duże formy (o wymiarach piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z form narysować 2 okręgi o wymiarach 20 cm (w sumie powinniśmy otrzymać 4 blaty bezowe). Masę bezową podzielić na 4 części, wyłożyć równo do narysowanych okręgów.

Piec około 50 minut w temperaturze 140ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Płynną posmarować równo blaty bezowe, odłożyć do zastygnięcia (można na chwilę włożyć blaty do lodówki - czekolada na nich zastygnie natychmiast).

Krem z wiórkami czekolady:


- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
- nasionka z 1 laski wanilii
- 3 - 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 50 g startej na dużych oczkach gorzkiej czekolady

Śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać.** Dodawać partiami serek mascarpone i wymieszać dokładnie łyżką. Dodać ekstrakt, startą czekoladę i wymieszać. Podzielić na 4 części. Każdą z nich posmarować grubą warstwą na 4 blatach bezowych.

Złożyć tort, układając blaty na sobie. Udekorować posiekanymi orzechami laskowymi i startą gorzką czekoladą. Na kilka godzin tort włożyć do lodówki. Kroić nożem z piłką.

Do dekoracji:


- 1/4 szklanki posiekanych podpieczonych orzechów laskowych (bez skórki)
- 2 - 4 kostki startej gorzkiej czekolady

Smacznego :)

* jesli posiadacie 2 duże blachy piekarnikowe możecie piec 4 blaty bezowe na raz, po 2 na każdej blaszce; jeśli nie - lepiej podzielić przepis na pół i przygotować oddzielnie - beza nie może czekać, aż poprzednia się upiecze

** nie ubijać kremówki zbyt długo, może się z niej oddzielić masło

21:46, carmellina , Torty
Link Komentarze (10) »
Raffaelki

'Małe, a cieszy... Bardzo kokosowe, słodkie, ropływające się w ustach. Trochę jak Raffaello, trochę jak Bounty, ale jednak różniące się od tych dwóch wymienionych. Zresztą ja lubie wszystko, co ma w sobie ten nietypowy orzech jakim jest kokos, więc moje zdanie może nie jest obiektywne. Zresztą najlepiej zawsze przekonać się o tym na własnej skórze :)'

Składniki:

- 395 g mleka skondensowanego słodzonego

- 2 szkl cukru

- 200 g wiórków kokosowych

-  1 łyżeczka masła

- 6 łyżek mleka

Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

W garnuszku wymieszać oba rodzaje mleka, cukier, wiórki, masło. Podgrzewać na średnim ogniu. Gotować ok. 20 - 25 min. (Masa powinna zgęstnieć).

Zdjąć z ognia i od razu przelać do przygotowanej keksówki. Odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce ok. 2 h. Po tym czasie pokroić na kwadraty i jeść :)

Smacznego!

piątek, 08 października 2010
Bułeczki z jabłkami

'Mamy weekend, no i mamy pyszne drożdżówki/bułeczki. Smakują rewelacyjnie, oczywiście najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika, chociaż ich plusem jest to, że nie wysychają również na drugi dzień. Ja pochłaniałam na śniadanie, i jakoś tak lepiej mi się po takim posiłku startowało :) Przepis stąd'

Składniki na bułeczki:

- 500 g mąki pszennej 
- 2 jajka 
- pół szklanki cukru pudru 
- 1 czubata łyżka masła 
- 50 g świeżych drożdży 
- 1 szklanka mleka 
- szczypta soli 
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki, rozprowadzić szklanką
ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Masło roztopić i ostudzić, jajka ubić z cukrem. Do miski z wyrośniętym
rozczynem wsypać mąkę, wymieszać, dodać jajka z cukrem, aromat waniliowy i
roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, zostawić pod
przykryciem do wyrośnięcia.

Nadzienie:

- 3 kwaskowate jabłka 
- 2-3 łyżki brązowego cukru 
- 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w niedużą kostkę, wymieszać z
cukrem i cynamonem. Podprażyć na patelni lub w garnuszku.


Kruszonka:

- 1 łyżka miękkiego masła 
- 2-3 łyżki cukru 
- 2-3 łyżki mąki


Składniki zagnieść palcami na kruszonkę.

nakładać po 1 łyżce jabłek, zlepiać dokładnie i formować bułeczki. Układać je
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia [w sporych odstępach], przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec
w piekarniku nagrzanym do 180°C , aż bułeczki się ładnie zrumienią. (bardzo rosną podczas pieczenia)

Smacznego :)

czwartek, 07 października 2010
Kulinarni blogerzy dla Kubusia

'Większość chyba zna historię Kubusia, a nawet jeżeli nie to przeczytać ją można tutaj. Osobiście, bardzo mnie to poruszyło, więc od razu wiedziałam, że chcę coś od siebie podarować dla tego chłopca. A że niedawno udało mi się stworzyć coś rewelacyjnego w smaku - mówię tu o domowym kremie do smarowania typu Snikers - to postanowiłam przygotować jeden słoiczek właśnie dla Was. Można go zakupić na tej aukcji. Serdecznie zapraszam, krem jest przepyszny, jest to jedna z najlepszych rzeczy jakie kiedykolwiek zrobiłam, a przy okazji dokonując zakupu mojego produktu wspieracie akcję charytatywną.'

Skład: cukier, mleko pełne 3,2 %, mleko skondensowane niesłodzone, gorzka czekolada, laska wanilii, śmietanka 30%, prażone, niesolone orzechy ziemne

22:14, carmellina , Inne
Link Komentarze (5) »
środa, 06 października 2010
Sernik cynamonowo - karmelowy

'2 dni wolne. Przewlekłe przeziębienie. Narzekałam na to, że brakuje mi prawdziwej, polskiej jesieni.. Ale gdy ja siedzę w domu, a na dworze jest tak pięknie to nie można tu mówić o delektowaniu się naturą. Wręcz przeciwnie - wolałabym gdyby padało, było pochmurnie i szaro. Wtedy mogłabym skupić się na nauce i w spokoju odsiadywać swoją kwarantannę. A co do sernika, to miałam przeczucie, że będzie pyszny... I był... Przepis Liski White Plate'

Spód:


- 150 g biszkoptów
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 białko
- 50 g miękkiego masła

Wszystkie składniki rozdrabniamy w malakserze. Powstanie gładka masa.

Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Tortownicę owinąć dokłądnie folią aluminiową (zapobiegnie to ewentualnemu wyciekaniu masła ze spodu).
Dno i część brzegu wyłożyć ciastem.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.

Masa;


- 1 kg sera mielonego 
- 120 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżka cynamonu
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 1 puszka masy krówkowej lub kajmakowej (400 g) 

W dużej misce utrzeć ser z cukrem i wanilią. Dodawać po 1 jajku i żółtku, następnie mąkę, cynamon i śmietanę.
Kiedy masa będzie gładka, dodajemy po łyżce masy kajmakowej - ja miksuję tylko tyle, by zachować w masie małe kawałeczki masy kajmakowej.
Masę serową wylewamy na spód, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 150 st C i pieczemy kolejne 1 h 30 lub 40 minut - po 1,5 godzinie należy sprawdzić stopień upieczenia sernika. Jeśli się za bardzo rumieni, przykrywamy wierzch folią aluminiową.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do całkowitego ostudzenia.
Sernik najlepiej zostawić na kilka godzin lub na całą noc, by zupełnie stężał. Wówczas będzie miał odpowiednią konsystencję i idealnie się będzie kroił.

Smacznego :)

wtorek, 05 października 2010
Ciasteczka lawendowe

'Październik się rozpoczął. Jak ja to mówie, zawsze to już miesiąc szkoły za nami... Patrzmy z optymizmem w przyszłość. Jakoś nie piekę ciastek. Nie mam do tego głowy, a moja rodzina jakoś ich nie wciąga i muszę je sama jeść. Ale generalnie wzięło mnie coś teraz na lawendę, której mam calutki woreczek (tak ten na powyższym zdjęciu). Ciasteczka są baaaardzo lawendowę, mają taki... inny smak. I mnie ta inność odpowiada :)'

Składniki:

- 230 g miękkiego masła

- 2 szkl mąki

- 1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków

- 1 łyżka suszonej lawendy

Makę przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem.

Do kremu wsypać mąkę i lawendę. Zagnieść całość na gładkie ciasto, które owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-2 h. Po tym czasie schłodzone ciasto uformować w wałeczek i pokroić na ok. 3 mm okrągłe kawałki.

Ciasteczka poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 15 min.

Smacznego :)

18:44, carmellina , Ciastka
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 04 października 2010
Muffiny z nutellą

'Najlepsze muffinki jakie jadłam - serio. Chłopcom też bardzo posmakowały ;) Przepis Dorotus Moje Wypieki'

Składniki na 12 babeczek:


- 140 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (dałam trochę mniej)
- 3 jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- nutella (około pół szklanki)

Masło utrzeć (można mikserem) na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, dalej ucierając. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem zrobić esy-floresy.

Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka, pamiętając, że nutella zawsze będzie powodować, że patyczek będzie mokry, nie może być na nim natomiast mokrego ciasta). Wystudzić na kratce.

Smacznego :)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14