czwartek, 30 września 2010
Piernik z jabłkami

'I gdzie ta piękna, złota, polska jesień? Niestety nie wiem, za to dopadła mnie tęsknota za piernikiem i przyprawami. A, że jabłka świeże z ogrodu jeszcze są, to wszystko co robię, robię właśnie z nimi :) Czy to muffinki, czy piernik. Wszystko jedno. Wogóle to chyba jestem uzależniona od suszonych owoców. Mogłabym jeść i jeść i jeść... Dzisiaj pochłonęłam cały słoiczek chipsów jabłkowych, a że było mi mało to poleciałam do ogrodu narwać tychże owoców i właśnie się suszą ;) Przepis z forum CinCin'

Składniki:

- 250 g mąki
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 1 jajko

- 100 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody kuchennej ( sody do pieczenia)
- 2-3 jabłka

Jajko utrzeć z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodać przyprawę do piernika i kakao. Dodać mleko i mąkę, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać proszek do pieczenia i sodę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać.

Ciasto przelać do formy keksówki ( 12 x 22 cm) . Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka) .

Ciasto wystudzić na kratce.

Można polukrować, jednak moja rodzinka nie przepada za tą cukrową polewą ;)


Smacznego :)

wtorek, 28 września 2010
Muffiny Apple Pie

'Na dworze zimno, deszczowo, nieprzyjemnie. Zmokłam dzisiaj i nikt mi nie wierzy, że widziałam już śnieg z deszczem! Za to można się zawsze pocieszyć tymi muffinkami ;) Bo nie ma nic lepszego niż ciepłe Apple Pie w deszczowy dzień. A kto powiedział, że Apple Pie nie może być w wersji muffinek? Ktokolwiek to był, mylił się i to bardzo. A przepis dodatkowo wchodzi w akcję Dzień Jabłka :D'

Składniki na muffinki:

- 250 g masła

- 275 g cukru kryształu

- 4 jajka

- 335 g mąki pszennej

- 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 240 ml mleka

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Następnie kolejno dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu.

Do masy wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i ucierać. Na koniec wlać mleko i mieszać do połączenia się składników.

Składniki na karmelizowane jabłka:

- 42 g masła

- 73 g cukru

- 3 duże jabłka

Jabłka obrać, oczyścić i pokroić na nieduże cząstki.

Masło i cukier umieścić w niewielkim garnuszku i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Do masła dodać jabłka i gotować ok. 10 min do ich skarmelizowania.

Foremki do muffinek napełnić do 1/2 wysokości ciastem, na to wyłożyć trochę skarmelizowanych jabłek i zalać niewielką ilością ciasta.

Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 20 min.

Smacznego :)

niedziela, 26 września 2010
Drożdżówki z mocno kokosowym nadzieniem

'Ostatnio trochę u mnie kokosowo. Przyznam, że te drożdżówki z przepisu Dorotus były czymś co muszę zrobić jak najszybciej ze względu, że cała moja rodzina wprost przepada za tym specyficznym orzechem :) Wyszły po prostu rewelacyjne... Samo nadzienie mogłabym wyjadać z garnuszka. Zresztą spróbujcie sami :)'

Składniki na ciasto (ok. 15 dużych drożdżówek):

- 600 g mąki pszennej

- 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych

- 1 szklanka letniego mleka (250 ml)

- 2 jajka

- 100 g roztopionego masła

- 60 g cukru

- 1/4 łyżeczki soli

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części, z których uformować kulki, jak na bułeczki, około 80 g każda. Każdą część rozwałkować. Posmarować nadzieniem (około 1 łyżki), zwinąć jak naleśnika. Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą (identycznie jak przy formowaniu wieńca drożdżowego). Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę. Ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie*. Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 20 - 30 minut.

Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru.

Nadzienie:

- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

- 1 szklanka wiórków kokosowych

- 2 żółtka

- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Mleko zmiksować z żółtkami i mąką ziemniaczaną, chwilę pogotować, do zgęstnienia, cały czas mieszając (bardzo się przypala). Dodać wiórki i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Niebo

'Pyszne kruche placki przekładane masą jabłkową i orzechową. Bardzo dobre, jesienne ciasto weekendowe :) Bo w końcu jabłka + orzechy = jesień. Nazwa całkiem trafna, bo wszystkim bez wyjątku smakowało. Ostatnio to wogóle mnóstwo orzechów zużywam... Z przepisu Pani Kamilii z forum CinCin :) '

Składniki na kruche placki:

- 2 szkl. mąki
- 200 g margaryny
- 1/2 szkl cukru
- 3 - 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać nożem z margaryną.

Na koniec dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto, które następnie podzielić na pół i upiec dwa jednakowe placki.

Składniki na masę jabłkową:

- 1,5 kg jabłek
- 1 galaretka agrestowa

Jabłka zetrzeć na tarce o średnich oczkach, usmażyć i dodać do nich galaretkę (suchy proszek). Prażone jabłka wymieszać dokładnie z proszkiem galaretkowym i jeszcze ciepłe wyłożyć na pierwszy kruchy placek, a następnie przykryć drugim.

Składniki na masę orzechową:

- 200 g masła

- 200 g orzechów włoskich

- 3/4 szkl. mleka

- 1/2 szkl. cukru waniliowego

Orzechy zmielić i zalać gorącym mlekiem. Odstawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Do masy dodać ostudzone orzechy i zmiksować.

Krem orzechowy wyłożyć na drugi placek i dowolnie udekorować.

Smacznego :)

piątek, 24 września 2010
Muffiny z mleczną czekoladą

'Muffinki do szkoły muszą być. A żeby było ciekawiej to nie zawsze te same, tylko co raz to inne. Pomysłów jeszcze mam mnóstwo, więc tak szybko się nie znudzą ani mi, ani mojemu chłopakowi, ani mojemu małemu muffinkowemu potworowi - siostra ;). Bardzo gorąco polecam te muffiny, bo ich prostota jest niebywała, a smak jeszcze bardziej niebywalszy :)'

Składniki:

- 250 g czekolady pełnomlecznej

- 100 g masła

- 100 g gęstej śmietany

- 1 jajko

- 200 ml mleka

- 250 g mąki pszennej

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżeczki gorzkiego kakao

- 50 g brązowego cukru

- szczypta soli

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C (z termoobiegiem 160 st.).

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej*, następnie dodać do niego 150 g czekolady i podgrzewać do jej rozpuszczenia.

Śmietanę dobrze rozbełtać z jajkiem i mlekiem. Pozostałą czekoladę grubo posiekać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać ostrożnie lekko schłodzone masło czekoladowe, następnie rozbełtane jajko z mlekiem i śmietaną. Wymieszać do połączenia się składników, a na koniec dodać posiekaną czekoladę.

Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek muffinkowych i piec ok. 25 min.

Smacznego :)

czwartek, 23 września 2010
Babka z cukinią

'Pyszna babka z cukinią. Niektórzy nie wierzyli, że będzie dobra bądź kręcili nosem na słowo "cukinia" w czymś słodkim. A jakie zdziwienie było :) Cóż.. Wyszło na moje, babka zachwyciła i prezentowała się wspaniale'

Składniki:

- 135 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów

- 280 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżeczki mielonego cynamonu

- 1 łyżeczka mielonego imbiru

- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

- 3 duże jajka, w temp. pokojowej

- 350 g cukru

- 250 ml oleju z oliwek

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 300 g startej na tarce o dużych oczkach cukinii

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Duża foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać mąką.

W średniej misce wymieszać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i przyprawę do piernika.

W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem i oliwą, aż masa będzie jednolita i puszysta. Następnie dodać ekstrakt z wanilii i przemieszać.

Do miski z masą jajeczną dodawać porcjami wymieszane, suche składniki i miksować ostrożnie na średnich obrotach.

Na koniec wrzucić orzechy i cukinię i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

Masę wlać do przygotowanej foremki i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 - 60 min.

Na lukier:

- 60 ml świeżego soku z cytryny

- 65 g cukru kryształu

- 140 g cukru pudru

Zmiksować składniki na lukier i polać nim ostudzoną babkę.

Smacznego :)

21:26, carmellina , Babki
Link Komentarze (6) »
czwartek, 16 września 2010
Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

'Ach, drożdżowe...  Muszę się przyznać, że po raz pierwszy w życiu piekłam najzwyklejszego drożdżowca :) Niestety zdjęcie jest, jakie jest, ponieważ po pierwsze kroiłam zaraz po wyjęciu z piekarnika (wiem, że tak się nie robi, ale bardzo się spieszyłam), a po drugie zdjęcie było pstryknięte dosłownie w biegu, bo miałam 10 s do ważnego wyjścia. A jak mus to mus :) Przepis Dorotus'

Składniki:

- 300 g mąki pszennej

- 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych

- pół szklanki letniego mleka (125 ml)

- 1 jajko

- 50 g roztopionego masła

- 45 g cukru

- 1/4 łyżeczki soli

Ponadto:

- 1 jajko, do posmarowania

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą.  Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

 

Kruszonka:

- 50 g masła, miękkiego

- 10 płaskich łyżek mąki

- 4 łyżki cukru

- 8 g opakowanie cukru waniliowego

Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.

Metoda dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ('dough'), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :)

Tagi: drożdże
20:58, carmellina
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 13 września 2010
Powtórne Zaproszenie do wrześniowej Weekendowej Cukierni

'Nastąpił zwrot w akcji, wobec czego chciałabym przeprosić wszystkich za wprowadzenie w błąd i zaprosić ponownie do wrześniowej edycji Weekendowej Cukierni.  Zmiana planów nastąpiła, ponieważ zaproponowane przeze mnie wcześniej Zygmuntówki, jak się okazało brały już udział w WC. Wszystko z powodu mojego niedopatrzenia, za co jeszcze raz przepraszam :)

Wkrótce powita nas złota jesień, a wraz z nią pełną parą pójdą śliwki, jabłka oraz orzechy (choć te drugie obecnie też goszczą :) ). Przejdę więc do sedna sprawy i proponuję Wam w tej edycji słynny Bawarski placek z węgierkami. Jest on niezwykle łatwy w wykonaniu, a że miałam kiedyś przyjemność jeść go w samej Bawarii, to przyrzekam, że prostota w wykonaniu ma się nijak do smaku. Zresztą.. zróbcie, a nie pożałujecie :) '

Bawarski placek z węgierkami:

- 20 g świeżych drożdży

- 200 ml letniego mleka

- 400 g mąki

- szczypta soli

- 1 jajko

- 100 g cukru + 1 łyżka

- 75 g roztopionego masła

- 1,25 kg węgierek

- 50 g posiekanych migdałów

- 1/2 łyżeczki cynamonu

Drożdże rozrobić z mlekiem i 1 łyżką cukru i odstawić na 15 min, by zaczyn zaczął pracować.

Połowę mąki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. (Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski; jeżeli się klei, należy dosypać trochę więcej mąki).

Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 30 min do wyrośnięcia.

Węgierki umyć, osuszyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki.

Ciasto energicznie zagnieść, by je odpowietrzyć, a następnie rozwałkować.

Standardową blachę posmarować masłem i rozłożyć na niej równomiernie rozwałkowane ciasto.

Na cieście ułożyć śliwki, posypać migdałami.

Pierkarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 min.

Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i [posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.

Zapraszam i życzę powodzenia :)

21:26, carmellina
Link Komentarze (29) »
sobota, 11 września 2010
Brownies z dulche de leche

'Czyli pyszne, gliniaste i intesywnie czekoladowe kwadraty z masą krówkową. Poezja. Niestety wpis jest wspomnieniem wypieku z przed ponad 2 tygodni... Teraz piekę tylko muffinki dla paru kochanych, pracujących osóbek, które ciągle się ich domagają na drugie śniadanie :) Pewnie niedługo mi się pomysły na te muffiny skończą.. Przepis Dorotus Moje Wypieki'

Składniki na 12 sztuk brownies:

- 115 g masła

- 170 g gorzkiej czekolady

- 25 g kakao

- 3 duże jajka

- 200 g drobnego cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 140 g mąki pszennej

- 1 puszka dulche de leche/masy krówkowej (u mnie 480 g)

- opcjonalnie można dodać 100 g posiekanych podpieczonych orzechów włoskich lub pekan

W garnuszku na niewielkiej mocy palnika roztopić masło. Dodać połamaną czekoladę, mieszać, do roztopienia. Zdjąć z palnika i dodać kakao, wymieszać, by nie było grudek.

Masę czekoladową przełożyć do misy miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodać cukier, wanilię, makę, zmiksować. Na końcu wmieszać orzechy (jeśli są dodawane).

Płytką foremkę do brownies o wymiarach 17 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej połowę masy brownies. Na masę w równych odstępach wyłożyć 1/3 dulce de leche. Końcem widelca zrobić zygzaki, by nie było grubych warstw dulce de leche. Następnie wyłożyć resztę masy brownies. Na to łyżeczką wyłożyć resztę dulce de leche i znów zrobić zygzaki.

Piec przez 35 - 45 minut w temperaturze 175ºC. Wystudzić, pokroić na kwadraty.

Smacznego :)

poniedziałek, 06 września 2010
Ciasto z coca-colą i polewą karmelowo-jogurtową

'Zostałam zaproszona do zabawy w lubienie przez Lidkę, której bardzo dziękuję :) więc przedstawiam Wam 10 rzeczy, które lubię:

1. Obserwować naturę z grzbietu konia <33

2. Kiedy świeci słońce, a z nieba pada deszcz

3. Bezchmurne noce pełne gwiazd i zastanawianie się nad tym, gdzie jest Gwiazda Polarna :)

4. Zimne dni w ciepłym pokoju

5. Zieloną herbatę z pierwszego parzenia

6. Nutellę i krówki! <33

7. Spanie pod dwiema grubymi kołdrami

8. Nastawianie budzika na 5 rano, żeby go potem przestawić na 7

9. Gdy ktoś mnie przytula..

10. Burzę.

To by było na tyle. Nie wiem czy jest to lista oryginalna, czy pospolita. Ważne, że jest 100% moja. Z osobami oczywiście mam problem, bo większość już brała udział w zabawie, ale chciałabym zaprosić do zabawy:

1. Kasandręę6 z bloga Magia w Kuchni

2. Pat z bloga Love affair on a plate

3. Jukejkę z bloga Matka Polka w angielskiej kuchni

4. Chantell111 z bloga Przy kubku kawy

i właściwie to by było na tyle, bo większość chyba już zaproszona :) Przepis Kasandry z Magia w kuchni :)'

Składniki na ciasto:

- 4 jajka

- 1 szklanka coli

- 1/2 szklanki mleka

- 1/2 szklanki oleju

- 2 łyżki gorzkiego kakao w proszku

- 2,5 szklanki mąki pszennej (400g)

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka cukru

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, następnie dodać olej,mleko,coca-cole -wszystko razem zmiksować. Dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i przesiane kakao- zmiksować. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą - wylać do blaszki (tortownica 24 śr.) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40 minut tzw do suchego patyczka. Wystudzić ciasto w uchylonym piekarniku.

Polewa:

- 300 g masy krówkowej (u mnie orzechowa)

- 3 łyżki cukru

- 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego

- 50 g masła

- 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.

Smacznego :)

 
1 , 2