sobota, 28 sierpnia 2010
Tort karmelowy

'Tort był pieczony trochę dawniej, ponieważ moje urodziny miały miejsce dokładnie 17-tego sierpnia :) Gościł on więc na moim imprezowym stole. Cóż, według mnie jest to jeden z najlepszych tortów jakie jadłam. Bo połączenie czekoladowego biszkoptu genueńskiego, nasączonego likierem karmelowo-waniliowym z masą krówkową i bitą śmietaną z wykończeniem migdałowym było rewelacyjne :). Serdecznie polecam. Z przepisu Dziuni z CinCin :)'

Składniki na biszkopt genueński:

- 4 jajka
- 80 g czyli ok. 1/2 szklanki mąki tortowej
- 100 g czyli ok. 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku
- 100 g czekolady gorzkiej
- szczypta soli

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Białka ubić z solą, pod koniec ubijania dodając cukier puder, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. Do piany dodać żółtka, wymieszać. Przesianą mąkę z proszkiem wsypać do piany i mieszać delikatnie dużą łyżką. Na koniec dodać czekoladę i raz jeszcze wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 170*C, następnie 10 minut w 180*C i ostatnie 10 minut w 200*C. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło dostatecznie, jeśli nie, to dopiekać jeszcze ok. 5 minut w 180*C.

Przełożenie:

- puszka gotowej masy krówkowej
- 1/4 l czyli szklanka śmietany 30%
- 1 śmietan-fix plus łyżeczka cukru
- 75 g płatków migdałowych
- łyżka płaska cukru pudru przesianego
- likier karmelowy do nasączenia lub amaretto


Śmietanę ubić ze śmietan-fixem wymieszanym z łyzeczką cukru.
Spód przekroić na pół. Nasączyć likierem w ilości dowolnej czyli ok. 4 łyżki na blat. Wyłożyć pół masy krówkowej, rozsmarować równomiernie. Wyłożyć pół śmietany i nakryć drugim blatem, nasączyć go i ponownie posmarować masą krówkową, a następnie resztą śmietany, rozsmarowując ją po wierzchu i bokach. Migdały uprażyć i posypać nimi wierzch tortu. Całość schłodzić i kroić po schłodzeniu.

Smacznego :)

piątek, 27 sierpnia 2010
Rożki Babci Rózi

'Sierpniowa edycja Weekendowej Cukierni mnie zachwyciła. Te rożki to coś idealnego :) Mogłabym je jeść i jeść.. a do tego konfitura z płatków dzikiej róży, którą miałam przyjemność wykonać samodzielnie w czerwcu... :) Serdecznie dziękuje Basi za ten sekretny przepis :*'

Składniki:

-  100 ml letniego mleka
-  5 dag drozdzy
-  5 lyzek cukru
-  30 dag mąki
-  3 zoltka
-  15 dag masla
-  konfitura z rozy lub dobre powidla (na nadzienie)
-  cukier krysztal (do obtaczania rogalikow)

Mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut, żeby drożdże podrosły.

Następnie wymieszać z żółtkami i wlać do mąki wymieszanej z masłem (jeśli żółtka są duże, a masło miękkie ciasto potrzebuje dodatkowych 50g mąki).

Zagnieść ciasto, włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać aż ciasto wypłynie (jak nie wypłynie to wyjąć po okolo 20 minutach - zwykle wypływa, ale czasem nie chce :)

 Ciasto wyjąć z wody, wyłożyć na omączoną stolnicę, podzielić ciasto na 8 części, wałkować okrągłe placki o 2-3 mm grubości, ciąć na trójkąty (każdy krążek na 12 trójkątów), na szerszym końcu każdego trójkąta położyc pół łyżeczki nadzienia, zwinąć, szczelnie ścisnąć rogi, piec na zloto w temp. 175st.

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, maczać górną część w białku, następnie w cukrze krysztale.

(Zrobiłam inaczej, ponieważ nie cierpie surowego białka :) Posmarowałam rogaliki białkiem przed upieczeniem i posypałam cukrem. Kryształ się bardzo ładnie trzymał nawet po upieczeniu, więc polecam tę metodę)

Rewelacja!

niedziela, 15 sierpnia 2010
Sernik z brzoskwiniami

'Zdecydowanie sernik nr 1. Leciutki jak ptasie mleczko, kremowy. Na pewno nie typowy, ciężki, polski. Będzie miał nie jedną powtórkę, bo pewne zamówienie już się kroi ;) Przepis stąd :)'

Ciasto:

- 1,5 szklanki mąki

- 10 dag margaryny

- 4 łyżki cukru

- 1 łyżka oleju

- 1 jajko

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa:

- 1kg sera mielonego lub gotowego w wiaderku 'do serników'

- 0,5 szklanki oleju

- 0,5 szklanki zimnego mleka

- 200 ml śmietanki 30-36%

- budyń śmietankowy na 0,75 ml mleka

- 3/4 szklanki cukru

- 2 jajka

- 6 żółtek

Jajka i żółtka utrzeć na gładka masę. Dodawać po łyżce zmielonego sera, cały czas miksując. Dodać śmietankę. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z budyniem, dodać do masy serowej. Na końcu dodać olej. Po każdym dodaniu kolejnego składnika chwilę pomiksować.

Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 32/22 cm (jesli będzie się przuklejało do rąk, moczyć je lekko w zimnej wodzie). na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 50 minut.

Pianka:

- 6 białek

- 0,5 szklanki cukru

- wiórki kokosowe do obsypania (ok. pół szklanki)

- puszka brzoskwiń

Kiedy zbliża się koniec czasu ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać cukier, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru misować jeszcze 2-3 minuty. Brzoskwinie pokroić w plasterki.

Wyjąć ciasto z piekarnika, na nie wyłożyć brzoskwinie (ja wyrzucam delikatnie wszystkie na ciasto i rozkładam widelcem). Na to wyłożyc pianę z białek i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.

Po wyłączeniu piekarnika otworzyć drzwiczki i pozostawić na kilka minut ciasto w piekarniku.

Smacznego :)

Tagi: kokos
22:02, carmellina , Serniki
Link Komentarze (4) »
sobota, 14 sierpnia 2010
Jabłecznik z orzechami

'Ogólnie to pozdrawiam rodzinkę, która właśnie czyta bloga :* I zapraszam na Jabłecznik z orzechami z bloga Kasi 'Gotowanie Cieszy'. Trochę inny niż wszystkie jabłeczniki i szarlotki, ale smakował, prawda? ;)'

Ciasto:

- 500 g mąki 

- 300 g masła 

- 150 g cukru 

- 1 jajko 

- 2 żółtka 

- 2 łyżki kwaśnej śmietany 

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Mąkę łączymy z proszkiem i cukrem i wcieramy w nie masło do chwili powstania bardzo drobnej kruszonki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się kleić do rąk można odrobinę podsypać mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i jedną wkładamy na ok godzinę do lodówki, a drugą na taki sam czas do zamrażarki.

Warstwa orzechowa: 

- 250 g orzechów włoskich 

- 75 g masła 

- 75 g cukru

- 3 łyżki miodu 

Tortownicę o średnicy 28 cm podsypujemy mąką i wykładamy rozwałkowanym ciastem, które było w lodówce. Na ciasto wykładamy masę orzechową. Orzechy drobno siekamy. Do rondelka dajemy masło, cukier i miód i kiedy się rozpuszczą dodajemy orzechy i ciągle mieszając przesmażamy razem na małym ogniu ok 5 minut. Masę orzechową rozprowadzamy równomiernie na cieście i podpiekamy w 180 stopniach ok 20 minut.

Dodatkowo: 

- 1,2 kg jabłek (waga przed obraniem)

W  czasie podpiekania warstwy orzechowej, obieramy i ucieramy jabłka na najgrubszych oczkach tarki. Odciskamy na sicie nadmiar soku, a jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na jabłka ścieramy też na najgrubszych oczkach tarki ciasto, które było w zamrażarce. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 - 30 minut.

Smacznego :)

13:30, carmellina
Link Komentarze (7) »
środa, 11 sierpnia 2010
Dżem agrestowo-porzeczkowy

'Zdecydowanie jeden z najlepszych dżemów jakie jadłam. Lekko kwaskowaty, ale dostatecznie słodki. Dodatkowym plusem jest kolor który wielu oczarował, i te malutkie pesteczki agrestu... :) mmm'

Składniki:

- 1600 g agrestu

- 400 g czerwonej porzeczki

- 2 kg cukru żelującego

Agrest i porzeczki umyć, osuszyć. Usunąc z agrestu ogonki i włoski na dolnej części owocu. Porzeczki odszypułkować.

Umieścić wszystko w dużym garnku i zblenderować. Całość zasypać cukrem i dokładnie wymieszać.

Ustawić na ogniu i zagotować. Gotować 5 minut. A następnie zdjąć z palnika.

Słoiczki wyparzyć i napełnić dżemem. Dokładnie zakręcić i ustawić do góry dnem do wystygnięcia.

Ostudzone słoiczki zagotować w garnku z wodą, co zapobiegnie pleśnięciu.

Smacznego :)

Sernik papieski

'Dzisiaj też na szybko, bo zaraz jadę nad jezioro ;) A nie byłam chyba od początku lipca :D Prace nad szablonem trwają... jeszcze nie jest skończony, więc pewnie dużo zmian wejdzie. Narazie są to tylko eksperymenty. Trochę plamek, kwiatków i wielka ciapa. Chyba trochę za dużo tu tego wszystkiego xD W każdym bądź razie witam Was dzisiaj rewelacyjnym Serniczkiem Papieskim z przepisu Joli - Nasze życie od kuchni:)

Składniki na ciasto kruche:

- 3 szklanki maki tortowej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- niepełna szklanka cukru

- 2 żółtka

- 1 jajo

- 2/3 kostki margaryny

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Dno i brzegi blaszki (25x40 cm) wylepić ciastem (warstwa ciasta będzie bardzo cieniutka).Ciasto podpiec ok. 7 min w temp. 170 stopni. Wystudzić.

Składniki na ser:

- 1 kg sera

- ½ szklanki oleju

- 1 szklanka cukru

- 3 szklanki mleka (dałam dwie)

- 2 jaja

- 4 żółtka

- budyń śmietankowy lub waniliowy

Ser zmielić dwukrotnie. Jaja, żółtka, cukier ubić mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Masę wylać na podpieczone ciasto. Piec ok. 50 min. w 200°C.

Składniki na bezę kokosową:

- 6 białek

- 3/4 szklanki cukru

- 20 dag wiórek kokosowych

Białka ubić z cukrem. Zmieszać z wiórkami kokosowymi, wyłożyć na sernik i piec jeszcze 15-20 min.

Smacznego :)

wtorek, 10 sierpnia 2010
Milky Way

'Wieczorny.. a raczej już nocny, wpis na szybko, bo chce mi się spać, a napracowałam się dzisiaj nad szablonem blogowym ;). Spróbuję coś wyczarować na tym bloxie.. choć muszę stwierdzić, że jestem bardzo niezadowolona jeśli chodzi o możliwości graficzne tego portalu ;) Założyłaś na bloxie to masz... Trzeba było się skusić na blogspot... Chociaż on też nieidealny :D Najlepiej by było połączyć oba, o tak :) Przepis Dorotus'

Składniki na kakaowy biszkopt:

- 6 jajek

- 3/4 szklanki cukru

- pół szklanki mąki pszennej

- pół szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 łyżki kakao

- 2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jejecznej.

Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na masę:

- pół szklanki mleka

- 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)

- 2/3 szklanki cukru

- 350 g masła

- 16 g cukru waniliowego

Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.

 

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:

- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

- 100 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (masło), wystarczy wyjąć ciasto 2 - 3 godziny przed planowanym podaniem.

Smacznego :)

czwartek, 05 sierpnia 2010
Jogurtowiec z truskawkami

'Właściwie to ciasto piekłam jakoś na początku czerwca, ale potem przepis mi się zapodział i nie mogłam go wstawić na bloga. Dzisiaj jakimś cudem mama wręczyła mi zgubę, więc od razu zabrałam się za pisanie tej notki. Jak wiadomo chyba każdy robił jogurtowca, czy śmietanowca ;) Przedstawiam Wam wobec tego mojego. Ach wspomnienie po truskawkach...'

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 100 g cukru

- 120 g mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na pianę, i cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier i dodawać po jednym żółtku.

Następnie dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wszystko razem wymieszać.

Wlać ciasto na przygotowaną tortownicę (śr. 24 cm). Piec ok. 20 min w 180 st. C.

Masa:

- 2 szkl. jogurtu naturalnego

- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 12 %

- sok z 1/2 cytryny

- 4 łyżki żelatyny

- 100 g cukru

- 400 g truskawek

- dżem truskawkowy

Truskawki pokroić na niewielkie cząstki.

Jogurt wymieszać ze śmietaną, a następnie ubić z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny.

Żelatynę zalać minimalną ilością wody, żeby napęczniała. A następnie rozpuścić. 2 łyżki jogurtu dodać do rozpuszczonej żelatyny i delikatnie wymieszać. Następnie przelać całość do masy jogurtowej, dodać truskawki i wymieszać.

Wystudzony biszkopt posmarować cienko dżemem i wylać na to tężejącą masę jogurtową.

Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa zrobiła się sztywna.

Wierzch:

- 600 g truskawek

- galaretka truskawkowa

Galaretkę przygotować wg. przepisu i odstawić do lekkiego stężenia.

Truskawki pokroić i ułożyć na stężałej masie jogurtowej. Zalać tężejącą galaretką.

Ciasto wstawić do lodówki na 2 h.

Smacznego :)

poniedziałek, 02 sierpnia 2010
Prince Polo

'Czyli hit mojej rodziny (i nie tylko) w lipcu :) Ciasto to piekłam w ciągu tygodnia aż 4 razy! Niemożliwe? A jednak.. (w mojej rodzinie wszyscy są szczupli i takie ilości słodyczy raczej nie przechodzą). Kawałek na zdjęciu prezentuje się jak prezentuje. I tak szczęście, że zrobiłam to zdjęcie, bo kawałek był ostatni i mało reprezentatywny.. :) Zdecydowanie polecam!!'

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1,5 szkl. cukru

- 1,5 szkl. mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia dodać do ubitych jajek stopniowo, delikatnie mieszając. Piec ok. 35 min w 180 st. C.

Masa:

- 1 l śmietany kremówki 30 %

- 2 śmietan-fixy

- 2 łyżki cukru pudru

- 100 g mlecznej czekolady

- 3 batony "Prince Polo" classic XXL

- puszka brzoskwiń

- 2 galaretki brzoskwiniowe

Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Odstawić do stężenia.

Czekoladę zetrzeć na tarce, batony pokruszyć, a brzoskwinie pokroić w kostkę.

Ubić śmietanę na szytwno z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Następnie wmieszać w czekoladę, batony i pokrojone brzoskwinie. Całość wymieszać.

Biszkopt nasączyć z sokiem z brzoskwiń (niekoniecznie, bo masa jest mokra, ale ja zawsze nasączam).

Masę wyłożyć na biszkopt.

Wierzch zalać dobrze tężejącą galaretką.

Schłodzić.

Smacznego :)