poniedziałek, 04 kwietnia 2011
Babka lekko wiśniowa

'Zakurzyło się tu nieco, co jest wynikiem lenistwa, przyznaję się. Jednak co się w tym czasie napiekło to się wstawi. Zdjęcia zawsze robię bez marudzenia ;] Wielkanocny sezon witamy więc przepyszną babką!'

Składniki:

- 1,5 szkl. mąki

- 1/2 szkl cukru kryształu

- 1/2 szkl. cukru trzcinowego

- 125 g masła

- 4 duże jajka

- 2 budynie wiśniowe

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Dodawać po jednym żółtku, miskując ostrożnie po każdym dodaniu.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenie, proszkiem budyniowym i cukrem. Dodawać porcjami do ubitych białek.

Masło roztopić i gorące powoli wlewać do masy, nie przerywając miksowania.

Ciasto wlać do natłuszczonej foremki i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 45 min.

13:49, carmellina , Babki
Link Komentarze (4) »