sobota, 18 grudnia 2010
Muffiny snikersowe z krówkami

'Święta tuż tuż... Półrocze w szkole zakończone 10 grudnia. Czy to tylko moja szkoła tak wcześnie kończy? ;) Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, snikersowo-krówkowe, lecz wcale nie za słodkie muffiny z tego przepisu ;)'

Składniki mokre:

- 2 jajka

- 1 szklana mleka

- 0,5 szklanki oleju

Składniki suche:

- 2 szklanki mąki

- 0,5 szklanki cukru

- 0,5 szklanki kakao z wiatrakiem

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 snikersy

- 12 kruchych krówek

Składniki mokre wymieszać razem w jednej misce. Do drugiej wsypać mąkę, kakao, proszek i cukier. Zamieszać.

Krówki i snikersy pokroić w grubą kostkę. Dodać do składników suchych i razem przemieszać.

Wsypać wszystko do miski ze składnikami mokrymi. Całość razem zamieszać. Nakładać gotowe ciasto do foremek.

Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk. Piec ok. 20 minut w temp. 1800C.

Smacznego!

wtorek, 07 grudnia 2010
Tort czekoladowy z migdałami

'Oj Dorotusiowo u mnie ostatnimi czasy, aleco chce upiec, to Dorotus to już zrobiła, więc dlaczego by nie skorzystać z jej przepisu? :) SeventhHeaven oddaje ciągły hołd Moim Wypiekom, ale nie o tym dzisiaj :). Torcik wybrała sobie moja siostra na swoje 9-te urodziny. Wszystkie z masami odpadły w przed biegach. Został tylko ten, podobny do tego, ale z orzechami laskowymi i jeszcze jeden... też podobny. Gusta gustami, a mała siostra uwielbia czekoladowe wypieki, więc taki właśnie torcik został podany gościom i mile wszystkich zaskoczył, pomimo baaardzo czekoladowej, ciężkiej struktury.'

Składniki:


- 160 g gorzkiej czekolady, z grubsza połamanej

- 160 g masła

- 5 jajek (osobno białka i żółtka)

- 130 g drobnego cukru

- 125 g zmielonych migdałów

- 50 g płatków migdałowych, przyrumienionych na patelni i posiekanych

- 35 g startej gorzkiej czekolady

- migdały - do dekoracji (u mnie płatki migdałowe)


Polewa czekoladowa:

- 100 g gorzkiej czekolady

- 60 g masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółtka ubić z cukrem do białości. Połączyć z przestudzoną czekoladą, zmielonymi migdałami, posiekanymi migdałami i startą czekoladą. Białka ubić na sztywno. Połączyć je z resztą ciasta.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 45 minut. Przestudzić 15 minut przed wyjęciem z tortownicy. Wyjąć z tortownicy i położyć do góry dnem.

Udekorować czekoladą rozpuszczoną z masłem w kąpieli wodnej i migdałami w całości.

Smacznego :)

10:39, carmellina , Torty
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 06 grudnia 2010
Muffiny piernikowe z czekoladą

'No to mamy mikołajki :) Lubię ten stan niepewności, niezdecydowania, który zawsze mi towarzyszy przed jakimś wydarzeniem. Najsilniejszy jest jednak zawsze przed świętami, a zaczyna się dokładnie 1 grudnia ;) Co upiec na święta?! Aż mi głowa pęka od pomysłów ;D Co do jednego jestem pewna - Piernik Staropolski, który już od października stoi w spiżarni ;). Muffiny z przepisu Dorotus - pyszne!'

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- pół szklanki ciemnego brązowego cukru

- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika

- szczypta soli

- 50 ml oleju

- pół szklanki maślanki

- pół szklanki mleka

- pół szklanki miodu

- 1 jajko

- 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady

- 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)

W średniej wielkości naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko.

Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową, ozdobić.

Smacznego :)

piątek, 03 grudnia 2010
Ciasto Bebitek

'Zdarza się tak, że szukam przepisu na efektowne ciasto, które by smakowało wszystkim, ale czasowo dysponuję jedynie skrawkami minut. Tak właśnie było z tym ciastkiem, do którego zabierałam się już od bardzo dawna, a w mojej rodzinie robi zawsze furorę, gdy gości na stole cioci. Plusem wykonania tego deseru jest fakt, że zajął mi łącznie ok. 15 min ;) Także polecam dla wszystkich spracowanych!'

Składniki:

- 1 litr mleka

- szklanka cukru

- kostka margaryny

- szklanka kaszy manny

- 2 łyżki kakao

- cukier waniliowy 

- 6 paczek herbatników (mniejszych) lub 3 duże

Mleko, margaryne i cukier umieścić w garnuszku i zagotować. Następnie powoli wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki. Gdy zgęstnieje, wsypać kakao.

Na dnie dużej blaszki poukładać przy sobie herbatniki, a następnie wylać na nie gorącą masę.

Wierzch przykryć resztą herbatników.

Polewa:

- 1/2 kostki margaryny

- 1/2 szklanki cukru 

- 2-3 łyżki kakao

- 2 łyżki gorącej wody

Margaryne rozpuścić razem z cukrem, następnie dodać kakao i 2 łyżki gorącej wody. Podgrzewać masę, mieszając, aż do zgęstnienia.

Polać wierzch ciasta i udekorować wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Smacznego :)

Tagi: kakao
18:48, carmellina
Link Komentarze (4) »
czwartek, 02 grudnia 2010
Rogale marcińskie

'To nie tak, jak wygląda. Z rogalami wcale się nie spóźniłam, co innego jeśli chodzi o wpis na blogu. Moje 'Marcinki' królowały na stole dokładnie w dzień tradycyjnego poznańskiego święta, i smakiem dorównywały tym, sprzedawanym na rynku w Poznaniu! Zresztą czegóż innego mogłam się spodziewać po przepisie Dorotus? ;)'

Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie:


- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1 jajko
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)

Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.

Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.

Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

Nadzienie:


- 30 dag białego maku
- 10 dag masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag zblanszowanych migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki


Ponadto:


- jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- posiekane orzeszki lub migdały do posypania

osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę.

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości.

Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

Smacznego :)