poniedziałek, 03 stycznia 2011
Karpatka

'Jakoś ostanio nie mam czasu ani weny, żeby uzupełniać wpisy na blogu, których (wstyd się przyznać) zebrało się naprawdę wiele. Przepisów poświątecznych nie będzie, ponieważ nie zdąrzyłam im zrobić zdjęć ;) Przepis Dorotus - rewelacja'

Składniki na ciasto:

- 1 szklanka wody

- pół kostki masła (125 g)

- 1 szklanka mąki pszennej

- 5 jajek

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku, choć ja się do tego nie stosuję. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

Składniki na krem:

- 3 szklanki mleka

- 3/4 szklanki cukru

- 1/2 kostki masła (uwaga: jeśli lubicie bardziej maślane kremy dodajcie więcej masła)

- 1 cukier waniliowy - 16 g

- 4 łyżki mąki pszennej, z lekką 'górką' (dałam krupczatkę, uwaga: jeśli mieszkasz w UK nie dodawaj 'plain flour' - krem będzie miał szary kolor)

- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką 'górką')

- 4 jajka

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.

Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego ;)