niedziela, 29 maja 2011
Makowiec z ptasim mleczkiem

'Wielu to ciasto zachwyciło. Bardzo proste w wykonaniu. Ja jednak jestem do niego zdystansowana, średnio lubie mak ii tyle tłuszczu, chociaż nie uważam, że nie jest złe ;) Najbardziej smakowało moim facetom: tacie i chłopakowi. Zdecydowanie można nazwać 'ciastem dla męskich podniebień' ;))'

Składniki na ciasto:

- 4 jajka

- 1 margaryna

- 6 łyżek oleju (jak dla mnie za dużo)

- 1,5 szkl cukru

- 3/4 szkl mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 3/4 szkl suchego maku

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- aromat rumowy

Margarynę z żółtkami i cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i zapach.

Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Wsypać mak i dokładnie przemieszać.

Całość przełożyć do średniej natłuszczonej blaszki. Piec 40 min w 180 st. C.

Składniki na ptasie mleczko:

- 0,5 l śmietany 36%

- galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i wlać tężejącą galaretkę. Całość zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto.

Ciasto można przekroić i przełożyć masą, ja jednak wolałam ją na wierzch ;)

Smacznego ;)

piątek, 27 maja 2011
Keks na białkach

'Muszę powiedzieć, że ten keks jest miłością od pierwszego spróbowania wszystkich moich domowników, a nawet nie-domowników! Bije na głowę wszystkie ciasta jakie do tej pory upiekłam i wszystkie desery, które przygotowałam. A wygląda tak niepozornie... Leciutki, puszysty, a jednoczeście napakowany bakaliami. Bez żadnej polewy, żeby nie przedobrzać. Po prostu keks! Królewskie ciasto.. Piekłam z połowy porcji, dlatego mój jest dość niski ;)'

Składniki:

- 1 szkl białek (ok. 10)

- 1 szkl cukru

- 1 kostka masła lub margaryny (zamiennie na olej - ja na nim piekę ok. 200 ml, jeśli uzywacie margaryny - 200g)

- 1 szkl mąki tortowej

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- bakalie: rodzynki, orzechy, kandyzowane ananasy, kandyzowana papaja, suszone morele, czekolada, wiśnie - co kto lubi ;)

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej na gładką masę (jak bezę). Wlewać powoli chłodne, rozpuszczone masło (lub olej/margarynę) na przemian z mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką, żeby nie zniszczyć piany. Na koniec dodać bakalie i ponownie przemieszać łyżką.

Małą keksówkę natłuścić i wysypać mąką. Wlać masę do foremki i piec 30 - 45 min w 170 st. C.

Smacznego ;)


16:01, carmellina
Link Komentarze (4) »
środa, 04 maja 2011
Banana & Cinnamon Doughnuts

'Czyli przepyszne pączki bananowo-cynamonowe z dziurką w środku. U mnie znikały w miarę smażenia, także po skończeniu całej procedury nie było żadnego pączka... I to nie ja zjadłąm wszystkie ;) Przepis stąd'

Składniki:

- 220 g mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/3 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżeczka cukru pudru

- 1/4 łyżeczki soli

- 1 jajko

- 1/4 szkl miodu

- 25 g kwaśnej śmietany

- 1 duży, mocno dojrzały banan

Wszystkie suche składniki łączymy w misce. Banana kroimy w plastry i razem z jajkiem, śmietaną i miodem miksujemy blenderem. Jeśli nie posiadacie blendera, rozgniećcie banana widelcem a resztę zmiksujcie.

Składniki mokre wlewamy do suchych i zagniatamy ciasto. Kiedy składniki się połączą, ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. pół centymetra. Do wycinania będzie potrzebna szklanka i np. mały kieliszek.

Pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano na średnim ogniu (polecam smażenie we frytkownicy). Po usmażeniu odkładamy je na ręcznik papierowy, żeby odciekły z tłuszczu.

Donaty można polukrować, jednak ja polecam posypanie ich cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego ;)


12:07, carmellina , Desery
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 02 maja 2011
Sernik z adwokatem i czekoladą

'Nie przepadałam za sernikami. Szczerze powiedziawszy nadal nie przepadam za tymi, które wszyscy pieką - ciężkie, takie zwykłe... Jednak te z przepisów Dorotus są rewelacyjne. Dzisiaj polecam Sernik z adwokatem i czekoladą :)'

Składniki na spód:

- 190 g ciastek digestive z czekoladą

- 60 g masła

Ciastka porkuszyć, zmiksować z masłem. Powinny wyglądać jak mokry piasek. Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia (sernik będzie płynny i może się zdarzyć, że pare kropel będzie się wydostawać dołem). Pokruszone ciastka wyłożyć na spód, lekko docisnąć.

Składniki na masę serową:

- 750 g serka śmietankowego na serniki, zmielonego 2-3 krotnie

- 3 jajka

- 3/4 szkl cukru

- 250 ml likieru jajecznego

- 3 łyżki mąki pszennej

- 150 g posiekanej czekolady

Wszystkie składniki (oprócz czekolady) zmiksować na gładką masę (jajka dodajemy bez oddzielania białka od żółtka). Na końcu dodać kawałki czekolady, wymieszać. Wylać na ciasteczkowy spód.

Sernik piec w temp. 170 st. Cprzez ok. 70 min, aż góra będzie ścięta i sztywna (nie sprawdzamy patyczkiem, będzie on mokry cały czas). Można przykryć od góry folią aluminiową, by pozostał jasny. Ostudzić, włożyć na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować wiórkami z czekolady.

Smacznego ;)

13:26, carmellina , Serniki
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 04 kwietnia 2011
Babka lekko wiśniowa

'Zakurzyło się tu nieco, co jest wynikiem lenistwa, przyznaję się. Jednak co się w tym czasie napiekło to się wstawi. Zdjęcia zawsze robię bez marudzenia ;] Wielkanocny sezon witamy więc przepyszną babką!'

Składniki:

- 1,5 szkl. mąki

- 1/2 szkl cukru kryształu

- 1/2 szkl. cukru trzcinowego

- 125 g masła

- 4 duże jajka

- 2 budynie wiśniowe

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Dodawać po jednym żółtku, miskując ostrożnie po każdym dodaniu.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenie, proszkiem budyniowym i cukrem. Dodawać porcjami do ubitych białek.

Masło roztopić i gorące powoli wlewać do masy, nie przerywając miksowania.

Ciasto wlać do natłuszczonej foremki i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 45 min.

13:49, carmellina , Babki
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 03 stycznia 2011
Karpatka

'Jakoś ostanio nie mam czasu ani weny, żeby uzupełniać wpisy na blogu, których (wstyd się przyznać) zebrało się naprawdę wiele. Przepisów poświątecznych nie będzie, ponieważ nie zdąrzyłam im zrobić zdjęć ;) Przepis Dorotus - rewelacja'

Składniki na ciasto:

- 1 szklanka wody

- pół kostki masła (125 g)

- 1 szklanka mąki pszennej

- 5 jajek

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku, choć ja się do tego nie stosuję. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

Składniki na krem:

- 3 szklanki mleka

- 3/4 szklanki cukru

- 1/2 kostki masła (uwaga: jeśli lubicie bardziej maślane kremy dodajcie więcej masła)

- 1 cukier waniliowy - 16 g

- 4 łyżki mąki pszennej, z lekką 'górką' (dałam krupczatkę, uwaga: jeśli mieszkasz w UK nie dodawaj 'plain flour' - krem będzie miał szary kolor)

- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką 'górką')

- 4 jajka

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.

Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego ;)

sobota, 18 grudnia 2010
Muffiny snikersowe z krówkami

'Święta tuż tuż... Półrocze w szkole zakończone 10 grudnia. Czy to tylko moja szkoła tak wcześnie kończy? ;) Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, snikersowo-krówkowe, lecz wcale nie za słodkie muffiny z tego przepisu ;)'

Składniki mokre:

- 2 jajka

- 1 szklana mleka

- 0,5 szklanki oleju

Składniki suche:

- 2 szklanki mąki

- 0,5 szklanki cukru

- 0,5 szklanki kakao z wiatrakiem

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 snikersy

- 12 kruchych krówek

Składniki mokre wymieszać razem w jednej misce. Do drugiej wsypać mąkę, kakao, proszek i cukier. Zamieszać.

Krówki i snikersy pokroić w grubą kostkę. Dodać do składników suchych i razem przemieszać.

Wsypać wszystko do miski ze składnikami mokrymi. Całość razem zamieszać. Nakładać gotowe ciasto do foremek.

Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk. Piec ok. 20 minut w temp. 1800C.

Smacznego!

wtorek, 07 grudnia 2010
Tort czekoladowy z migdałami

'Oj Dorotusiowo u mnie ostatnimi czasy, aleco chce upiec, to Dorotus to już zrobiła, więc dlaczego by nie skorzystać z jej przepisu? :) SeventhHeaven oddaje ciągły hołd Moim Wypiekom, ale nie o tym dzisiaj :). Torcik wybrała sobie moja siostra na swoje 9-te urodziny. Wszystkie z masami odpadły w przed biegach. Został tylko ten, podobny do tego, ale z orzechami laskowymi i jeszcze jeden... też podobny. Gusta gustami, a mała siostra uwielbia czekoladowe wypieki, więc taki właśnie torcik został podany gościom i mile wszystkich zaskoczył, pomimo baaardzo czekoladowej, ciężkiej struktury.'

Składniki:


- 160 g gorzkiej czekolady, z grubsza połamanej

- 160 g masła

- 5 jajek (osobno białka i żółtka)

- 130 g drobnego cukru

- 125 g zmielonych migdałów

- 50 g płatków migdałowych, przyrumienionych na patelni i posiekanych

- 35 g startej gorzkiej czekolady

- migdały - do dekoracji (u mnie płatki migdałowe)


Polewa czekoladowa:

- 100 g gorzkiej czekolady

- 60 g masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółtka ubić z cukrem do białości. Połączyć z przestudzoną czekoladą, zmielonymi migdałami, posiekanymi migdałami i startą czekoladą. Białka ubić na sztywno. Połączyć je z resztą ciasta.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 45 minut. Przestudzić 15 minut przed wyjęciem z tortownicy. Wyjąć z tortownicy i położyć do góry dnem.

Udekorować czekoladą rozpuszczoną z masłem w kąpieli wodnej i migdałami w całości.

Smacznego :)

10:39, carmellina , Torty
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 06 grudnia 2010
Muffiny piernikowe z czekoladą

'No to mamy mikołajki :) Lubię ten stan niepewności, niezdecydowania, który zawsze mi towarzyszy przed jakimś wydarzeniem. Najsilniejszy jest jednak zawsze przed świętami, a zaczyna się dokładnie 1 grudnia ;) Co upiec na święta?! Aż mi głowa pęka od pomysłów ;D Co do jednego jestem pewna - Piernik Staropolski, który już od października stoi w spiżarni ;). Muffiny z przepisu Dorotus - pyszne!'

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- pół szklanki ciemnego brązowego cukru

- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika

- szczypta soli

- 50 ml oleju

- pół szklanki maślanki

- pół szklanki mleka

- pół szklanki miodu

- 1 jajko

- 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady

- 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)

W średniej wielkości naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko.

Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową, ozdobić.

Smacznego :)

piątek, 03 grudnia 2010
Ciasto Bebitek

'Zdarza się tak, że szukam przepisu na efektowne ciasto, które by smakowało wszystkim, ale czasowo dysponuję jedynie skrawkami minut. Tak właśnie było z tym ciastkiem, do którego zabierałam się już od bardzo dawna, a w mojej rodzinie robi zawsze furorę, gdy gości na stole cioci. Plusem wykonania tego deseru jest fakt, że zajął mi łącznie ok. 15 min ;) Także polecam dla wszystkich spracowanych!'

Składniki:

- 1 litr mleka

- szklanka cukru

- kostka margaryny

- szklanka kaszy manny

- 2 łyżki kakao

- cukier waniliowy 

- 6 paczek herbatników (mniejszych) lub 3 duże

Mleko, margaryne i cukier umieścić w garnuszku i zagotować. Następnie powoli wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki. Gdy zgęstnieje, wsypać kakao.

Na dnie dużej blaszki poukładać przy sobie herbatniki, a następnie wylać na nie gorącą masę.

Wierzch przykryć resztą herbatników.

Polewa:

- 1/2 kostki margaryny

- 1/2 szklanki cukru 

- 2-3 łyżki kakao

- 2 łyżki gorącej wody

Margaryne rozpuścić razem z cukrem, następnie dodać kakao i 2 łyżki gorącej wody. Podgrzewać masę, mieszając, aż do zgęstnienia.

Polać wierzch ciasta i udekorować wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Smacznego :)

Tagi: kakao
18:48, carmellina
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14