Blog > Komentarze do wpisu
Keks na białkach

'Muszę powiedzieć, że ten keks jest miłością od pierwszego spróbowania wszystkich moich domowników, a nawet nie-domowników! Bije na głowę wszystkie ciasta jakie do tej pory upiekłam i wszystkie desery, które przygotowałam. A wygląda tak niepozornie... Leciutki, puszysty, a jednoczeście napakowany bakaliami. Bez żadnej polewy, żeby nie przedobrzać. Po prostu keks! Królewskie ciasto.. Piekłam z połowy porcji, dlatego mój jest dość niski ;)'

Składniki:

- 1 szkl białek (ok. 10)

- 1 szkl cukru

- 1 kostka masła lub margaryny (zamiennie na olej - ja na nim piekę ok. 200 ml, jeśli uzywacie margaryny - 200g)

- 1 szkl mąki tortowej

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- bakalie: rodzynki, orzechy, kandyzowane ananasy, kandyzowana papaja, suszone morele, czekolada, wiśnie - co kto lubi ;)

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej na gładką masę (jak bezę). Wlewać powoli chłodne, rozpuszczone masło (lub olej/margarynę) na przemian z mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką, żeby nie zniszczyć piany. Na koniec dodać bakalie i ponownie przemieszać łyżką.

Małą keksówkę natłuścić i wysypać mąką. Wlać masę do foremki i piec 30 - 45 min w 170 st. C.

Smacznego ;)


piątek, 27 maja 2011, carmellina

Polecane wpisy

  • Sernik z adwokatem i czekoladą

    'Nie przepadałam za sernikami. Szczerze powiedziawszy nadal nie przepadam za tymi, które wszyscy pieką - ciężkie, takie zwykłe... Jednak te z przepisów Dorotus

  • Babka lekko wiśniowa

    'Zakurzyło się tu nieco, co jest wynikiem lenistwa, przyznaję się. Jednak co się w tym czasie napiekło to się wstawi. Zdjęcia zawsze robię bez marudzenia ;] Wie

  • Karpatka

    'Jakoś ostanio nie mam czasu ani weny, żeby uzupełniać wpisy na blogu, których (wstyd się przyznać) zebrało się naprawdę wiele. Przepisów poświątecznych nie będ

Komentarze
2011/05/27 17:09:54
Piękny :)
-
tylkosprobuj.pl
2011/05/27 20:31:06
bardzo lubię keks, Twój prezentuje się świetnie! :)
-
kulinarnespotkania
2011/05/27 20:53:36
sliczny i na pewno pyszny:)
-
2011/05/27 21:51:49
idealne ciasto na pozbycie się nadmiaru białek :)