Blog > Komentarze do wpisu
Banana & Cinnamon Doughnuts

'Czyli przepyszne pączki bananowo-cynamonowe z dziurką w środku. U mnie znikały w miarę smażenia, także po skończeniu całej procedury nie było żadnego pączka... I to nie ja zjadłąm wszystkie ;) Przepis stąd'

Składniki:

- 220 g mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/3 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżeczka cukru pudru

- 1/4 łyżeczki soli

- 1 jajko

- 1/4 szkl miodu

- 25 g kwaśnej śmietany

- 1 duży, mocno dojrzały banan

Wszystkie suche składniki łączymy w misce. Banana kroimy w plastry i razem z jajkiem, śmietaną i miodem miksujemy blenderem. Jeśli nie posiadacie blendera, rozgniećcie banana widelcem a resztę zmiksujcie.

Składniki mokre wlewamy do suchych i zagniatamy ciasto. Kiedy składniki się połączą, ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. pół centymetra. Do wycinania będzie potrzebna szklanka i np. mały kieliszek.

Pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano na średnim ogniu (polecam smażenie we frytkownicy). Po usmażeniu odkładamy je na ręcznik papierowy, żeby odciekły z tłuszczu.

Donaty można polukrować, jednak ja polecam posypanie ich cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego ;)


środa, 04 maja 2011, carmellina

Polecane wpisy

Komentarze
martex.82
2011/05/04 12:59:00
też je kiedyś piekłam, są super no i ten zapach banana z cynamonem unoszący się po domu :)
-
trzcinowisko
2011/05/04 16:08:46
Pycha...powiem szczerze że dziwię się że to nie ty zjadłas wszystkie...gdybym to ja robiła nie wiem czy rodzina dostałaby choc jednego do podziału:)
-
majanaboxing
2011/05/04 17:19:26
Fajne! Nigdy takich nie jadłam .
-
2011/05/04 17:51:42
Bardzo ciekway przepis. Nie dodajesz masła ani oleju do ciasta? Muszę spróbować.
-
russkaya
2011/12/21 19:16:58
Wow...piszę się na taką rozpustę! :D