Blog > Komentarze do wpisu
Babka lekko wiśniowa

'Zakurzyło się tu nieco, co jest wynikiem lenistwa, przyznaję się. Jednak co się w tym czasie napiekło to się wstawi. Zdjęcia zawsze robię bez marudzenia ;] Wielkanocny sezon witamy więc przepyszną babką!'

Składniki:

- 1,5 szkl. mąki

- 1/2 szkl cukru kryształu

- 1/2 szkl. cukru trzcinowego

- 125 g masła

- 4 duże jajka

- 2 budynie wiśniowe

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Dodawać po jednym żółtku, miskując ostrożnie po każdym dodaniu.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenie, proszkiem budyniowym i cukrem. Dodawać porcjami do ubitych białek.

Masło roztopić i gorące powoli wlewać do masy, nie przerywając miksowania.

Ciasto wlać do natłuszczonej foremki i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 45 min.

poniedziałek, 04 kwietnia 2011, carmellina

Polecane wpisy

Komentarze
zauberi
2011/04/04 14:22:44
pięknie wygląda, bardzo wiosennie :) pozdrawiam
-
kulinarnespotkania
2011/04/04 19:22:36
bardzo fajna i na pewno smaczna babeczka:)
-
cukrowawrozka
2011/04/04 20:36:59
budyniowa wiśniowa.. podoba mi się ! :)
-
majanaboxing
2011/04/04 22:37:25
Fajna ta babeczka! I fajnie,ze wróciłaś:)