Blog > Komentarze do wpisu
Tort czekoladowy z migdałami

'Oj Dorotusiowo u mnie ostatnimi czasy, aleco chce upiec, to Dorotus to już zrobiła, więc dlaczego by nie skorzystać z jej przepisu? :) SeventhHeaven oddaje ciągły hołd Moim Wypiekom, ale nie o tym dzisiaj :). Torcik wybrała sobie moja siostra na swoje 9-te urodziny. Wszystkie z masami odpadły w przed biegach. Został tylko ten, podobny do tego, ale z orzechami laskowymi i jeszcze jeden... też podobny. Gusta gustami, a mała siostra uwielbia czekoladowe wypieki, więc taki właśnie torcik został podany gościom i mile wszystkich zaskoczył, pomimo baaardzo czekoladowej, ciężkiej struktury.'

Składniki:


- 160 g gorzkiej czekolady, z grubsza połamanej

- 160 g masła

- 5 jajek (osobno białka i żółtka)

- 130 g drobnego cukru

- 125 g zmielonych migdałów

- 50 g płatków migdałowych, przyrumienionych na patelni i posiekanych

- 35 g startej gorzkiej czekolady

- migdały - do dekoracji (u mnie płatki migdałowe)


Polewa czekoladowa:

- 100 g gorzkiej czekolady

- 60 g masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółtka ubić z cukrem do białości. Połączyć z przestudzoną czekoladą, zmielonymi migdałami, posiekanymi migdałami i startą czekoladą. Białka ubić na sztywno. Połączyć je z resztą ciasta.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 45 minut. Przestudzić 15 minut przed wyjęciem z tortownicy. Wyjąć z tortownicy i położyć do góry dnem.

Udekorować czekoladą rozpuszczoną z masłem w kąpieli wodnej i migdałami w całości.

Smacznego :)

wtorek, 07 grudnia 2010, carmellina

Polecane wpisy

Komentarze
zauberi
2010/12/07 13:18:11
śliczny ten tort
-
dorota20w
2010/12/07 19:37:27
ale smakowicie wygląda !
-
majanaboxing
2010/12/07 22:26:29
Wygląda pięknie. Jestem ciekawa jak wygląda w środeczku. Lubię zdjęcia w przekroju :)
Pozdrowienia:)