Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto jabłkowo-kokosowo-orzechowe

'Cóż tu pisać. Ciasto wyszło naprawdę smaczne. Warstwy idealnie się komponowały, a zamykane były przez cieniutkie warstwy kruchego ciasta. Rodzinie bardzo posmakowało i na pewno może być zamiennikiem w stosunku do tradycyjnego Jabłecznika, czy Babki Orzechowej. Przepis zgłaszam oczywiście do Orzechowego Tygodnia i gorąco Wam polecam :)'

Składniki na kruche ciasto:

- 300 g mąki

- 150 g cukru pudru

- 150 g masła

- 4 żółtka

- 4 łyżki kwaśnej śmietany

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto kruche posiekać razem nożem, a następnie szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie porcje. Jedną rozwałkować i przełożyć do dużej, prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku przez 15 min. Druga schłodzić w lodówce.

Masa jabłkowa:

- 8 średniej wielkości jabłek

- 2 galaretki o dowolnym smaku

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o niezbyt dużych oczkach. Usmażyć. Pod koniec smażenia dodać galaretki i wymieszać.

Ciasto kokosowe:

- 4 białka

- 150 g cukru

- 150 g wiórków kokosowych

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijac do rozpuszczenia się cukru. Wsypać wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.

Ciasto orzechowe:

- 4 jajka

- 150 g cukru

- 150 g mielonych orzechów włoskich

- 1 łyżka mąki pszennej

- 2 łyżki bułki tartej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać resztę składników i zmiksować.

Składanie:

Na podpieczone, kruche ciasto wylać masę jabłkową, na niej rozmarować ciasto kokosowe, a na nim orzechowe.

Drugą część (schłodzoną) ciasta kruchego rozwałkować i przykryć nią ciasto orzechowe. Piec ok 1 h w 180 st. C.

Smacznego :)

sobota, 13 listopada 2010, carmellina

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2010/11/14 06:26:14
Fantastyczne warstwy:)
-
majanaboxing
2010/11/14 10:06:52
Mniam, wygląda przepysznie!:)
-
dorota20w
2010/11/14 18:05:04
pysznie się prezentuje !
-
ugotujmy
2010/11/16 09:38:31
pysznie połaczone masy i takie różnorodne.