Blog > Komentarze do wpisu
Powtórne Zaproszenie do wrześniowej Weekendowej Cukierni

'Nastąpił zwrot w akcji, wobec czego chciałabym przeprosić wszystkich za wprowadzenie w błąd i zaprosić ponownie do wrześniowej edycji Weekendowej Cukierni.  Zmiana planów nastąpiła, ponieważ zaproponowane przeze mnie wcześniej Zygmuntówki, jak się okazało brały już udział w WC. Wszystko z powodu mojego niedopatrzenia, za co jeszcze raz przepraszam :)

Wkrótce powita nas złota jesień, a wraz z nią pełną parą pójdą śliwki, jabłka oraz orzechy (choć te drugie obecnie też goszczą :) ). Przejdę więc do sedna sprawy i proponuję Wam w tej edycji słynny Bawarski placek z węgierkami. Jest on niezwykle łatwy w wykonaniu, a że miałam kiedyś przyjemność jeść go w samej Bawarii, to przyrzekam, że prostota w wykonaniu ma się nijak do smaku. Zresztą.. zróbcie, a nie pożałujecie :) '

Bawarski placek z węgierkami:

- 20 g świeżych drożdży

- 200 ml letniego mleka

- 400 g mąki

- szczypta soli

- 1 jajko

- 100 g cukru + 1 łyżka

- 75 g roztopionego masła

- 1,25 kg węgierek

- 50 g posiekanych migdałów

- 1/2 łyżeczki cynamonu

Drożdże rozrobić z mlekiem i 1 łyżką cukru i odstawić na 15 min, by zaczyn zaczął pracować.

Połowę mąki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. (Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski; jeżeli się klei, należy dosypać trochę więcej mąki).

Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 30 min do wyrośnięcia.

Węgierki umyć, osuszyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki.

Ciasto energicznie zagnieść, by je odpowietrzyć, a następnie rozwałkować.

Standardową blachę posmarować masłem i rozłożyć na niej równomiernie rozwałkowane ciasto.

Na cieście ułożyć śliwki, posypać migdałami.

Pierkarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 min.

Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i [posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.

Zapraszam i życzę powodzenia :)

poniedziałek, 13 września 2010, carmellina

Polecane wpisy

  • Makowiec z ptasim mleczkiem

    'Wielu to ciasto zachwyciło. Bardzo proste w wykonaniu. Ja jednak jestem do niego zdystansowana, średnio lubie mak ii tyle tłuszczu, chociaż nie uważam, że nie

  • Keks na białkach

    'Muszę powiedzieć, że ten keks jest miłością od pierwszego spróbowania wszystkich moich domowników, a nawet nie-domowników! Bije na głowę wszystkie ciasta jakie

  • Banana & Cinnamon Doughnuts

    'C zyli przepyszne pączki bananowo-cynamonowe z dziurką w środku. U mnie znikały w miarę smażenia, także po skończeniu całej procedury nie było żadnego pączka..

Komentarze
zawszepolka
2010/09/13 21:29:05
I to jest TO! :)))))))
-
gosiab_3
2010/09/13 21:42:17
ja placki ze sliwkami zawsze chetnie zjadam i pieke tez,wiec dolacze :)
Pozdrawiam :)
-
2010/09/13 21:42:57
Wysyłam jutro Teściową po śliwki na targ:) wspaniała propozycja:)
-
jukejka
2010/09/13 21:48:10
piszę się na to ciasto ;))
-
2010/09/13 21:53:04
To i ja teraz muszę się dołączyć
tmach
-
2010/09/13 22:01:21
taki placek z śliwkami to ja bardzo chętnie upiekę , pozdrawiam
-
2010/09/13 22:01:25
I ja wiem, co na niedzielę upiekę:)
-
cukrowawrozka
2010/09/13 22:06:38
I to mi się podoba. :)
-
anna.kaminska.pl
2010/09/13 22:18:06
Mnie też,bo moja niegotowa kuchnia da radę to znieść!
Dzięki!
-
n_ina
2010/09/13 23:12:04
i jak coś takiego upiekę :)

co to znaczy standardowa blacha? możesz podać wymiary
-
dyrdymalki
2010/09/14 06:50:45
dołączę z miłą chęcią :)
-
gwiazdka.w.kuchni
2010/09/14 09:23:18
podoba mi się :) może rzutem na taśmę się wyrobię? pozdrawiam!
-
majazteca
2010/09/14 11:42:40
Mmmm...pycha! Postaram sie dolaczyc :)
-
carmellina
2010/09/14 14:18:33
Chodzi o taką blaszkę, którą zapewne ma każda z nas :) 40x25 choć na pewno 45x25 też będzie dobra
-
mafilka
2010/09/14 15:16:09
węgierki i drożdżowe... to lubię :)
-
gosiab_3
2010/09/15 09:07:03
juz upieklam wczoraj :) jestem pewnie pierwsza,ale polecam ,bo jest przepyszne,tylko podobnie jak Majka obawiam sie powoli o swoje biodra :)
emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/2010/09/bawarski-placek-sliwkowy.html

Pozdrawiam :)
-
aga-aa
2010/09/15 20:57:21
zaglądnij proszę do mnie ;) wygrałaś :*
-
moniazo
2010/09/17 17:01:42
-
2010/09/19 09:20:30
Słowo się rzekło. coikiedygotuje.blox.pl/2010/09/Weekendowa-cukiernia-Bawarski-placek-ze-sliwkami.html
Ciasta już nie ma , niestety zostało zjedzone.
tmach
-
jukejka
2010/09/20 13:22:21
zrobione,zjedzone ;)

matkapolkawangielskiejkuchni1.blogspot.com/2010/09/bawarski-placek-ze-sliwkami.html
-
anna.kaminska.pl
2010/09/21 21:11:40
Upiekłam bawarski placek ze śliwkami.Pyszny jest!

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/2010/09/nowe-oknobawarski-placek-drozdzowy-ze.html
-
amarantqa
2010/09/24 11:46:10
Zrobiony! Przepis rewelacyjny! Dziękuję :)

amarantqa.blogspot.com/2010/09/abstrakcyjny-lisc-na-dywanie-weekendowa.html
-
wisienkaa-to-ja
2010/09/24 21:01:46
Witam,
To mój debiut w Weekendowej Cukierni.Ciasto jest fantastyczne i jak pachnie! Nawet nie spostrzegłam, kiedy zniknęła połowa blachy (nie tylko za moją sprawą). A oto dokumentacja: nakurzejstopce.blogspot.com/2010/09/kolejny-debiut-tym-razem-weekendowa.html
Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Wisienka
-
2010/09/25 22:20:17
upieczone i już całkiem sporo zjedzone , pycha
kuchniaalicji.blogspot.com/2010/09/bawarski-placek-z-wegierkami-czyli.html
-
2010/09/26 10:43:23
Pewnie jest rewelacyjny ...
-
2010/09/29 16:12:24
To ja też!!!
bachtenkowkuchnia.blogspot.com/2010/09/bawarska-drozdzowka-ze-sliwkami.html
-
2010/09/29 20:11:27
Placek pierwsza klasa! bedada-domowo.blogspot.com/2010/09/weekendowa-cukiernia.html
-
2010/10/01 09:08:05
Też upiekłam!!! I nie żałuję!!! Dzięki za super przepis:) aliner.blox.pl/2010/10/Bawarskie-ciasto-z-wegierkamii-Weekendowa.html
-
kasia.der
2010/10/03 22:09:44
trochę po czasie, ale mam nadzieję, że jeszcze się załapiemy :) placek palce lizać, dziękujemy za przepis :)

sniadanieutiffanyego.blogspot.com/2010/10/bawarski-placek-ze-sliwkami.html