Blog > Komentarze do wpisu
Tarta z mleczną czekoladą i carmelem

"Nic mi tak nie poprawia humoru jak karmel i mleczna czekolada, a ich połączenie? Jak dla mnie dzień się zaczął fantastycznie! :) W tej tarcie wszystkie smaki idealnie się komponują i dopełniają, a dodatek cynamonu w kruchym cieście.. Nic, tylko brać się do roboty, której wbrew pozorom nie jest tak wiele jak na rozkosze po niej :) Przepis pochodzi z Technicolor Kitchen"

Ciasto kruche:

- 250 g miękkiego masła

- 150 g cukru pudru

- 50 g zmielonych orzechów laskowych

- 2 łyżeczki mielonego cynamonu

- 2 jajka

- 4,5 szkl. mąki pszennej

- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1,5 łyżki gorzkiego kakao

 

Zmielone orzechy laskowe podprażyć na patelni ok. 1 min. W misce utrzeć masło mikserem (musi być miękkie), gdy będzie miało kremową konsystencję cały czas ucierając dodać cukier puder, zmielone podprażone orzechy laskowe i cynamon. Po jednym wbić jajka do masy, miksując po każdym dodaniu. Dodać makę, proszek do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto, które następnie owinąć w folię i włożyć na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Po ochłodzeniu ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć folię i zostawić je na trochę, żeby odtajało, w przeciw wypadku będzie zbyt twarde do wyłożenia nim formy.

Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Formę do tarty o średnicy 30 cm wyłożyć dokładnie ciastem (została mi dość duża ilość ciasta, które zamroziłam na inną okazję), włożyć do piekarnika i piec ok 15 min.

 

Masa karmelowa:

- 200 g cukru

- 250 g śmietany 36 %

- 50 g masła

- 2 jajka

- 1 żółtko

- 2,5 łyżki mąki pszennej

 

W garnuszku z grubym dnem skarmelizować 200 g cukru (uważać, żeby nie przypalić), do karmelu dodać szybko śmietanę i masło i zmiksować na gładką masę (trzeba zrobić to naprawdę wprawnie, ponieważ karmel może zastygnąć). Odstawić do ostygnięcia.

Jajka utrzeć z żółtkiem i mąką, dodać do schłodzonej masy kremowo-karmelowej i zmiksować. Wyłożyć na kruche ciasto i piec kolejne 15 min. w 160 st. C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić do temperatury pokojowej (spód z masą nie może być gorący).

 

Mus czekoladowy:

- 1 szkl. śmietany kremowej 30 %

- 250 g mlecznej czekolady

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, bądź w mikrofalówce (tutaj trzeba uważać, żeby nie przypalić). Odstawić do ostygnięcia na 3 minuty. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, a następnie powoli wlewać do niej rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę, miksując do połączenia. Rozłożyć mus na masie karmelowej i wygładzić jego powierzchnię.

Tartę schłodzić w lodówce 1 godzinę.

 

Karmelowa posypka:

- 100 g cukru

 

Cukier skarmelizować na patelni na bursztynowy kolor (nie przypalić). Wylać karmel na papier do pieczenia i odstawić do zastygnięcia. Gdy stwardnieje połamać na małe kawałki i posypać nimi tartę.

 

Voila! Smacznego :)

sobota, 06 lutego 2010, carmellina
Tagi: czekolada